Hetvennyolc éves a csodák ligája, de mostanáig senki sem volt képes erre

doncic
2024.03.10. 12:20
Luka Doncic még csak a napokban ünnepelte a huszonötödik születésnapját, de sorra dönti a rekordokat a szlovén kosarasfenomén. Valaha ő volt a Real Madrid legfiatalabb olyan játékosa, aki bemutatkozott a spanyol bajnokságban, most pedig az NBA-ben vitte véghez azt, ami eddig még senkinek sem sikerült.

Luka Doncic páratlan kosaraskarrierje első rekordját 2015-ben állította fel, amikor 16 évesen, két hónaposan és kétnaposan a Real Madrid történetének legfiatalabb játékosa lett, aki bemutatkozott az ACB-ligában, vagyis a felnőtt első osztályú bajnokságban. Egyszersmind a liga történetének harmadik legfiatalabb kosarasa lett Ricky Rubio és Ángel Rebolo után.

Doncic 18 évesen MVP lett az Euroligában, megnyerte a sorozatot a Madriddal, sőt a Final Fournak is ő lett az MVP-je. Még ugyanabban az évben, 2018-ban a 3. helyen draftolta az Atlanta Hawks, és azzal a lendülettel elcserélte a Dallas Maverickshez cserébe Trae Youngért. Azóta szakadatlanul bánják a Hawksnál ezt az idióta döntést.

Mert Doncic már ötszörös All-Star, és sorra dönti a rekordokat. A legutóbbit vasárnapra virradó éjjel, amikor a Dallas 142–124-re megverte a Detroit Pistonst. Luka sorozatban a hatodik olyan tripla-duplát teljesítette 39 pontjával, 10-10 lepattanójával és gólpasszával, amikor minimum 30 pontot szerzett. (Bónuszként még 3 labdalopást is hozzátett.) És ez még senkinek sem sikerült hatszor megszakítás nélkül az NBA 1946 óta íródó történelmében.

Egyúttal ez volt sorozatban az ötödik, legalább 35 pontos tripla-duplája, ami szintén csúcs. Jason Kidd, a Mavericks edzője nem győzte dicsérni sztárjátékosát:

Luka ismét megmutatta, hogy olyan szinten képes kosárlabdázni, amilyenen nagyon kevesen. Kosarakat szerez, közben osztja a gólpasszokat, és leszedi a lepattanókat. Vagyis mindent csinál.

Doncicnak ez volt a tizedik, minimum 35 pontos tripla-duplája a szezonban, és ezzel a negyedik ilyen kosaras lett az NBA történetében Russell Westbrook, James Harden és Oscar Robertson után.

Érdekes, hogy ennek ellenére nem ő vezeti a tripla-duplások rangsorát a 2023–2024-es idényben, ugyanis Domantas Sabonisnak (Sacramento Kings) 22, Nikola Jokicsnak (Denver Nuggets) 20 van ebből, míg Doncic csak a harmadik 16-tal. Nem véletlen, hogy egyikük sem amerikai; Sabonic litván, Jokics szerb, Doncic pedig szlovén. 

(Borítókép: Nic Antaya/Getty Images)