Testi érintkezés nélküli játék? Tömegverekedés egy női kosármeccsen!

2024.03.11. 07:58
Amikor dr. James Naismith 1891-ben, Springfieldben megalkotta a kosárlabdázást, elvileg testi érintkezés nélküli játéknak álmodta meg a sportágat. Ehhez képest vessünk egy pillantást a South Carolina vs. Louisiana State University főiskolai (!) női (!!) mérkőzés egyik jelenetére, amely egy durva szabálytalanságot, majd azt követően egy tömegverekedést ábrázol. Hangsúlyozzuk: egyetemista hölgyekről beszélünk...

Az Egyesült Államok női egyetemi bajnokságában a SEC, a Southeastern Conference (Délkeleti Konferencia) döntőjét vívta két kosárcsapat, az egyes számú kiemelt, veretlen South Carolina és a másodiknak rangsorolt Louisiana State University csapata. Már csak két perc volt hátra, 73–66-ra vezetett a South Carolina, amikor Flau'jae Johnson, az LSU játékosa szándékosan szabálytalankodott, visszarántotta a labdaszerzés után egyedül kosárra törő MiLaysia Fulwiley-t, a Dél-Karolina kosarasát. Johnson a faultot követő dulakodásban meglökte Ashlyn Watkinst, egy másik dél-karolinai csapattagot, mire Johnsont úgy fellökte a dél-karolinai Kamilla Cardoso, hogy a játékos elterült a parketten.

Na, erre kiürült mindkét cserepad, mindenki a tett helyszínére rohant, és női kosárlabdában talán még sohasem látott tömegjelenet alakult ki. 

Lökdösték egymást a játékosok, az edzőknek és a biztonságiaknak kellett szétválasztani a feldühödött amazonokat. 

Miután lecsillapodtak a kedélyek, a játékvezetők mindkét oldalról több játékost kiállítottak (négyet a South Carolinából, kettőt az LSU-ból), az ellenfelét földre taszító Cardosóra eltiltás vár. A meccset egyébként 79–72-re megnyerte a Dél-Karolina, ezzel megőrizve veretlenségét.

Apropó, Cardoso. A 201 centis brazil center élete első hárompontos kosarát dobta még szombaton, a Tennessee elleni főcsoport-elődöntőben. No de hogyan! 73–71-re vezetett a Tennessee a South Carolina ellen, amikor Jasmine Powell, a Tennessee játékosa két büntetőt dobhatott. Ha mindkettő bemegy, 7571, és érdemben vége a meccsnek. 

No de mindkettőt elhibázta, a lepattanó a Dél-Karolináé lett, és 1,1 másodperccel a lefújás előtt szabálytalankodott a Tennessee.

Oldalbedobás, de már csak 1,1 másodperc van hátra. Lehetetlen innen fordítani. Vagy mégis? Az érthetetlenül szabadon hagyott centerhez, Cardosóhoz kerül a labda, a brazil kilép a hármasvonalon túlra, és rádobja a labdát.

Cardoso életében (!) nem dobott még sikeres triplát, hát mikor sikerüljön neki, ha nem a legfontosabb pillanatban. Miközben a labda repül, megszólal a duda, majd a labda a palánkot találja el, de onnan a gyűrűbe vágódik.

7473-ra győz a South Carolina, és bent van a döntőben. Ilyen is csak kosárlabdában történhet meg.