Hátraarcot fújt a szövetség, mégsem kell újrajátszani a kosármeccs utolsó 0,3 másodpercét

2024.04.03. 14:28
A fellebbviteli bizottság döntése nyomán úgy tűnt, újra kell játszani egy ír kosárlabdamérkőzés utolsó 0,3 másodpercét a játékvezető vitatott döntése miatt. Az egyik csapat később azt közölte, hogy tőlük senki nem megy fel a parkettre 0,3 másodpercre, mert az elképzelés „teljesen ellentétes a kosárlabda szellemiségével”. A szövetség erre reagálva annyit közölt, hogy lezárták az ügyet.

A Limerick Sport Eagles március 23-án 80–78-ra nyert a Portlaoise Panthers elleni negyeddöntős párharcban. A meccs vitatott körülmények között ért véget, mivel az Eagles győztes pontjai a végső dudaszó pillanatában megítélt büntetőkből születtek.

A Portlaoise a vereség után azonnal fellebbezett, mondván, a büntetőket nem lett volna szabad elvégezni, mivel az óra már lejárt, amikor a vélt faltot befújta a bíró.

Az ír kosárszövetség kezdetben azt kommunikálta, hogy az eredmény nem változik, amit azzal indokolt, hogy a játékvezető döntését nem lehet visszamenőleg megváltoztatni.

A Portlaoise azonban nem nyugodott bele a döntésbe, és a panaszát a fellebbviteli bizottsághoz is benyújtotta, írja a BBC.

Ekkor jött az újabb fordulat, a bizottság úgy határozott, hogy a mérkőzést teljes egészében újra kell játszani. Ezen a ponton a szövetség jelezte, hogy ebbe nem egyezik bele, de nem gördít akadályt az elé, hogy a csapatok újrajátsszák a fennmaradó 0,3 másodpercet.

Az is eldőlt, hogy a 80–78-as állás nem változik, tehát a Portlaoise játékosainak 0,3 másodpercük lesz arra, hogy eltüntessék a kétpontos különbséget, esetleg egy nagyon távoli triplával fordítsanak.

Frissítés: a Portlaoise Panthers arról tájékoztatta a nagyérdeműt, hogy a klub játékosai nem hajlandóak újrajátszani a Limerick Sport Eagles elleni mérkőzés utolsó 0,3 másodpercét, mert az elképzelés „teljesen ellentétes a kosárlabda szellemiségével”.

„Soha nem kérnénk és nem is várnánk el a Limerick Sport Eagles-től, egy olyan klubtól, amelyet tisztelünk, hogy Portlaoise-ba utazzon, hogy lejátssza a maradék 0,3 másodpercet. Ez senkinek sem állna érdekében, és nem lenne összhangban a kosárlabda értékeivel. Hogy egyértelmű legyen, akkor sem játsszuk le azt a 0,3 másodpercet, ha erre utasítást kapunk” – áll a klub közleményében.

A szövetség erre reagálva közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy „az ügyet lezárták”.