2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Egy csigalassú szlovén és egy laposföldhívő indián az év szenzációjának kapujában

GettyImages-2154798740
2024.05.27. 07:20
Ezt aztán senki sem hitte volna! A Dallas Mavericks az NBA nyugati főcsoportjának ötödik helyéről indulva előbb a Los Angeles Clipperst (Kawhi Leonard, Paul George), majd a konferenciagyőztes Oklahoma City Thundert (Shai Gilgeous-Alexander) takarította el az útból a playoffban, most pedig 3–0-s vezetése birtokában egyetlen győzelemre áll a nagydöntőbe jutástól. Mindezt egy valószínűtlen páros, a csigalassúságú, ugrani nem tudó 25 éves szlovén Luka Doncic és a 32 éves laposföldhívő melbourne-i indián, Kyrie Irving vezérletével.

Meglehet, Dallasban senki sem ismeri a Soho Party örökzöldjét, Az éjjel soha nem érhet véget című slágert, ettől függetlenül nyugodtan énekelhetnék a szurkolók az American Airlines Centerben a 2016-os magyar futballválogatott nem hivatalos Eb-indulóját. Merthogy a Mavericks éjjele sem akar véget érni, és a két zseni, Luka Doncic és Kyrie Irving azon van, hogy varázsoljon nekik valami szépet.

Például a Larry O’Brien trófeát, amely az NBA bajnokának jár, és amelyet legutóbb 13 éve, a legendás Dirk Nowitzki vezérletével szerzett meg a csapat. (Nota bene: a német óriás vasárnap éjjel is ott ült a nézőtéren, a felezővonal környékén.)

A nyugati főcsoport döntőjének harmadik meccsére úgy állt ki a Dallas, hogy az előző két összecsapást a minneapolisi Target Centerben nyerte infarktusos végküzdelemben.

Ebből a szempontból a vasárnapi összecsapás sem volt kivétel. Öt perccel a vége előtt még 104–102-re a vendégek vezettek, amikor a páratlan páros munkához látott.

Egy Irving-dupla, egy Washington-tripla Irving asszisztjából, egy Doncic-ziccer, még egy Irving-visszalépős kétpontos, egy Gafford-alley-oop, végül Irving jó büntetői, és máris megvolt a 116–107-es győzelem.

Meg a 3–0-s vezetés összesítésben, olyan gödör a Minnesotának, ahonnan még egyetlen csapat sem tudott kimászni a liga 1946 óta íródó történetében.

Doncic és Irving együttvéve 66 pontot szerzett, testvériesen megosztozva a pontokon. A Timberwolves elleni sorozat eddigi három meccsén összesen 181 pontot termeltek ketten a csapat 333 pontjából.

Nem is kérdés, hogy ők alkotják a liga legcsodálatosabb hátvédpárosát. Egy 25 éves ljubljanai csodagyerek, akinek az édesanyja a maga idejében Miss Szlovénia volt, és egy félnótás csodabogár, aki Melbourne-ben született, az amerikai mellett ausztrál állampolgársággal is rendelkezik, egyszer már abbahagyta a kosárlabdázást, mert nem volt hajlandó beoltatni magát a Covid ellen, tagja az Álló Szikla Sziú Törzsnek és azt tartja magáról, hogy indián vér csörgedezik az ereiben. 

Ja, és mellesleg laposföldhívő.

Viszont kosarazni nagyon tud, ahogy vasárnap is bizonyította:

Ami azt illeti, Doncic sem megy a szomszédba egy-két trükkért:

A Gafforddal közösen előadott alley-oop a bejáratott mutatványuk.

Irving egyébként annyira komolyan veszi indián származását, hogy Anta KAI 1 Chief Héla néven saját cipőmárkát tervezett, és ebben is játszik. A csuka olyan, mint egy mokaszin:

NBA, nyugati főcsoport

Döntő, 3. mérkőzés

Dallas Mavericks –Minnesota Timberwolves 116–107.

Legjobb dobók: Doncic és Irving 33-33, Washington 16, D. Jones Jr. 11, illetve Edwards 26, Conley 16, McDaniels 15, Reid és Towns 14-14.

A négy győzelemig tartó sorozatban a Dallas 3–0-ra vezet.

(Borítókép: Kyrie Irving és Mike Conley 2024. május 26-án. Fotó: Matthew Stockman / Getty Images)