2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Meghalt Jerry West, az amerikai kosárlabdázás ikonikus alakja

2024.06.12. 16:44
Meghalt Jerry West, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA emblematikus figurája. Több mint hat évtizeden át volt meghatározó szereplője, egyik legismertebb alakja a ligának, összesen kilenc bajnoki címet nyert játékosként, sportvezetőként. 86 éves volt.

Nehezebben viselte a vereséget, mint bármelyik játékos, akit valaha ismertem. Egyedül ült, és bámult a semmibe. Egy vereség egyszerűen kitépte a beleit

– mondta Jerry Westről a Los Angeles Lakers legendás műsorközlője, Chick Hearn. West egyike volt az NBA első szupersztárjainak, játékosként 14 alkalommal kapott meghívót All-Star gálára, 1972-ben pedig a főmérkőzés legértékesebb játékosa volt. 

GettyImages-1407509525
Fotó: Getty Images

A ligába 1960-ban érkezett az első kör második választottjaként, akkori nevén a Minneapolis Lakers hívta magához. A 44-es mezszámot viselő West összesen kilenc döntőbe jutott csapatával, de egyetlen egyszer nyert bajnokságot – 1972-ben. Hat alkalommal szívszaggató körülmények között a Boston Celtics volt a győztes fél. West az NBA történetének egyedüli játékosa, akit vesztesként választottak a finálé legértékesebb játékosának 1969-ben. 

Aktív pályafutása után dolgozott edzőként, játékosmegfigyelőként, majd sportvezetőként. Az 1980 és 2000-es évek közötti, 10 bajnoki címet nyerő Los Angeles Lakers felépítésében kulcsszerepet játszott sportvezetőként. West azok után, hogy játékosként az NBA legjobbjai közé tartozott, a liga valaha volt legnagyobb menedzserévé lépett elő. Emellett a mai napig az ő alakja szerepel az NBA logóján. 

Tengerentúli híradások arról számoltak be, hogy West helyi idő szerint szerda reggel békében, családja körében hunyt el. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport