2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Pedro Pascal nagyot alakított, nagyobbat, mint a lusta Celtics

2024.06.15. 06:45
Sok mindenre számítottunk az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének első három, a Boston Celtics által megnyert mérkőzése után, csak arra nem, hogy a negyedik találkozó utolsó negyedórája unalomba fullad a Dallas Mavericks nyomasztó fölénye miatt. Pedig ez történt, a hazaiak már 48 ponttal is vezettek, végül 122–84-re legázolták a vendégeket, és összesítésben 3–1-re alakították az állást. Persze hétfő este a TD Gardenben a Boston pontot tehet a sorozat végére.

Természetesen mindenki tudta Dallasban az NBA-döntő negyedik mérkőzése előtt, hogy 0–3-as gödörből senki sem tudott még kikászálódni a liga 78 éves történetében. De az a csapat, amelyiknek Luka Doncic a vezére, sohasem adja fel. Még úgy sem, hogy a szlovén irányító ezúttal is csak fájdalomcsillapító injekcióval tudta vállalni a játékot.

De vállalta, és ha már vállalta, belehajszolta a győzelembe az övéit. 

Persze a Boston Celtics játékosain látszott, hogy már elkönyvelték a franchise 18. bajnoki címét, ennek megfelelően kissé kényelmesen kosaraztak. Mondván, akkor sincs baj, ha kikapunk, majd otthon, a TD Gardenben úgyis behúzzuk az ötödik mérkőzést. (Nota bene, a bostoni csarnok dugig tele volt szurkolókkal, a nagy kivetítőn követték az eseményeket.)

Amiben nem sok örömük volt. A Mavericks minden mindegy alapon bekezdett, 34–21-re hozta az első negyedet, és később sem nézett vissza. Luka Doncic egész pályát átölelő alley-oop passza Daniel Gaffordnak tankönyvbe illett. Erre mondják: az akció magán viselte a Mavericks márkajelzését.

Ahogy ez a gyönyörű passzjáték is, a végén Dereck Lively II zsákolásával. 

Milyen szép játék ez a kosárlabda!

A továbbiakban sem csökkent a hazai lendület, Kyrie Irvingék úgy döntöttek, a becsületgólt mindenképpen megszerzik, nem hagyják magukat kisöpörni a döntőből.

A 30. percben már 78–44 volt az állás a Dallas javára. Joe Mazzulla, a Celtics edzője 88–52-es állásnál, amikor még három perc hátra volt a harmadik játékrészből, lekapta a pályáról a sztárjait, Jason Kidd, a Mavericks trénere bő egy perc múlva követte kollégája példáját, és a negyedik negyedet már a cserék cseréi játszottak végig, minden idők leghosszabb garbage minutes-eit produkálva.

Közben a döntőt sugárzó ABC csatornán élvezhettük a szünetekben a Corona Extra sör frenetikus reklámszpotját a Narcos sorozat sztárjával, Pedro Pascallal. Mi tagadás, jobb volt, mint a helyenként már unalomba fulladó meccs...

Öt perc 58 másodperccel a vége előtt Jaden Hardy triplájával már egészen kínos 48 pontos különbség alakult ki (115–67), ami egyébként rekordméretű volt az NBA-döntők történetében. De aztán egyszer ennek a vesszőfutásnak, mármint bostoni szempontból, is vége szakadt, az utolsó percekben valamit kozmetikáztak a vendégek az eredményen, de a 122–84-es végállás így is kellemetlen.

A Dallas 50,5 százalékkal célzott mezőnyből, miközben sikerült a máskor ellenállhatatlan vendégeket 36,3 százalékon tartani. 

Mindegy, a hétfő este fél kilenckor (magyar idő szerint kedd hajnali fél háromkor) kezdődő ötödik meccsen, immár a TD Gardenben lezárhatja a sorozatot a Boston, és felhúzhatják a tizennyolcadik győzelmi zászlót a csarnok mennyezetére.

NBA, döntő, 4. mérkőzés

  • Dallas Mavericks–Boston Celtics 122–84
  • Legjobb dobók: Doncic 29, Irivng 21, Hardaway 15, Lively 11 (12 lepattanó), Exum 10, illetve Tatum 15, Hauser 14, Pritchard 11, Holiday és Brown 10–10.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–1, a Boston Celtics javára.