2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

221 centis kínai óriás jelent meg a kosárlabdapályán

2024.06.27. 09:08
Rendes körülmények között a kutyát se érdekelné a női kosarasok U18-as Ázsia-bajnoksága. Most azonban nem rendesek a körülmények: a kínai válogatottban játszik egy 221 centis monstrum, bizonyos Csang Ce-jü, akihez hasonló jelenséget még senki sem látott a sportág női változatában. És a 17 éves lány nemcsak magas, hanem még jó keze is van!

Csang Ce-jü (angol átírással Zhang Ziyu) akkor bukkant fel a kosárlabdasport radarernyőjén, amikor három évvel ezelőtt a Santung tartományból származó lány az U14-es kínai bajnokság döntőjében egymaga vezette győzelemre provinciája csapatát emberfeletti teljesítménnyel: 42 pontot, 25 lepattanót és 6 blokkot produkált. 

A nemzetközi szövetség, a FIBA jelentése akkor 226 centisként említette Csang Ce-jüt, amivel minden idők legmagasabb női kosarasa lett, legalábbis a feljegyzések szerint. És 14 éves korára elvileg még bőven növésben volt!

A Kínából érkező híreket azonban mindig fenntartással kell fogadni, és ezúttal sem volt másként. Tudniillik ezen a héten Sencsen városában elkezdődött a nők U18-as Ázsia-bajnoksága, és Kína úgy nyerte meg hétfőn az első mérkőzését Indonézia ellen 109–50-re, hogy Csang Ce-jün csereként szállt be, és 13 percnyi játékkal 19 pontot és 7 lepattanót szerzett, miközben mind a kilenc mezőnykísérlete célba talált, és még 2-2 gólpassz és labdalopás, valamint 3 dobásblokkolás is a neve mellé került!

Hogy ebben mi a különös? Csak annyi, hogy a FIBA statisztikája ezúttal 7 láb 3 hüvelyk, azaz 221 centi magasságúnak jelzi Csang Ce-jünt, tehát a lány az eltelt három évben összement, vagyis öt centit veszített testmagasságából. 

Ami persze képtelenség: vagy 2021-ben mérték rosszul, vagy most. 

De mindegy is, hiszen nem az a lényeg, hogy Csang milyen magas, hanem hogy milyen jól kosarazik. Az óriás ugyanis a torna második fordulójában, kedden, amikor Új-Zéland volt az ellenfél, már kezdett, és 36 pontot, 13 lepattanót, valamint 4 blokkot hozott össze, miközben 20 dobásából 16 betalált, azaz 80 százalékos pontossággal célzott. A meccset természetesen Kína nyerte meg 90–68-ra.

És szerdán eljött a harmadik csoportmérkőzés, amelyen Csang tényleg elkápráztatta a közönséget.

Ezúttal Japán volt az ellenfél, egy olyan ország válogatottja, ahol tudnak kosarazni, tehát szükség volt Csang kirobbanó játékára. És ő ki is tett magáért: 44 pontot szerzett 20/22-es földöntúli mezőnymutatóval, plusz még volt 14 lepattanója is. A játékos eddigi három meccsén 99 pontot szerzett, egészen lenyűgöző dobáspontossággal: a mezőnyből 51-szer próbálkozott, és 45-ször célba is talált. Persze nem nagy kunszt, többnyire csak be kellett ejteni a gyűrűbe a labdát egy-két méterről, mert az ellenfelek felugorva sem érik el a kezét, amikor ő csak a padlón áll.

Az eddigi rekordot, az egy meccsen dobott legtöbb pont tornacsúcsát különben egy tajvani kosaras tartotta 2022-ből, bizonyos Hsziao Jü-wen, aki két éve egy meccsen 39 pontot ért el. 

Csang egyébként így néz ki a társakhoz viszonyítva:

Volt honnan örökölni a magasságot: apja 213, anyja 198 centis, és mindketten kosaraztak...