Tátva maradt Amerika szája: 17 éves gimis kölyök csinált bohócot az NBA sztárjaiból

2024.07.09. 10:57
Tátva maradt Amerika szája. Az Egyesült Államok Las Vegasban edzőtáborozó férfikosárlabda-válogatottja felkészülési mérkőzésen csak véres verejtékkel tudta 74–73-ra legyőzni szedett-vedett ellenfelét, amit nem túl ismert NBA-játékosok alkottak, sőt még egy 17 éves végzős gimnazista is volt közöttük. Nos, ez a kölyök, Cooper Flagg bohócot csinált a világsztárokból.

Kevin Durant, LeBron James, Bam Adebayo, Devin Booker, Stephen Curry, Anthony Davis, Anthony Edwards, Joel Embiid, Tyrese Haliburton, Jrue Holiday, Kawhi Leonard, Jayson Tatum.

Ennél erősebb nemzeti válogatottat nem nagyon lehetne összerakni kosárlabdában, ez a Team USA, az Egyesült Államokat a párizsi olimpián képviselő együttes, amit már el is kezdtek Dream Team II-nek becézni. Mondván, hogy a 32 évvel ezelőtti első Dream Team óta (amely átlagban 43,8 ponttal verte ellenfeleit a barcelonai olimpián) ez a legerősebb kosárcsapat a világon. 

Az lehet, de ez a szupercsapat csak 74–73-ra tudta legyőzni első edzőmeccsén az úgynevezett Select Teamet, amit nem túl jó NBA-s perememberekből, a G League néhány játékosából és egy épphogy érettségizett 17 éves kölyökből raktak össze, hogy edzőpartnere vagy inkább pofozógépe legyen a sztároknak.

Hát a pofozógép majdnem megverte LeBron Jameséket, és hogy így alakult, az nagyrészt a 17 éves kölyöknek, Cooper Flaggnek köszönhető. 

Flagg a hajrában előbb bebombázott egy triplát Anthony Davis, a Lakers 210 centis centere, a liga legjobban védekező játékosa felett:

Majd a friss bajnok Boston Celtics csillaga, Jrue Holiday feje fölött bedobott egy félfordulatos úgynevezett turnaround jumpert:

Végül megzavarta Davis a labda elkapásában, ő indította az ellentámadást, majd miután a játékostárs hármasa kipattant a gyűrűről, visszatette a labdát a kosárba úgy, hogy még faultolták is, és dobhatott egy pluszbüntetőt:

Ezek után az utolsó támadást a Select Team vezette, és ha Brandin Podziemski, a Golden State Warriors hátvédje bedobja, akkor győznek a fiatalok. De ott volt Davis, blokkolta a dobást, győzött a Team USA 74–73-ra.

 A nézőtéren helyet foglaló NBA-edzők szerint Cooper Flagg volt a mezőny legjobbja.

A 17 éves srác még egyetlen főiskolai meccset sem játszott, bár a neves Duke Egyetem már felvette a soraiba, most kezdi az első évet. A szakemberek szerint a 206 centis bedobó lesz a 2025-ös draft első kiválasztottja.  

Flagg Maine államból, New Englandből származik, konkrétan Newport városából, de utolsó három középiskolás évében a floridai Monteverde Academy gimnáziumba járt. Messze nem ismeretlen kosaras körökben, 2022-ben ő volt a vezére az U17-es világbajnokságon győztes amerikai válogatottnak.