Szardíniai álomstrandon készül a Falco legendája a vasi el Clásicóra

2024.07.25. 14:10
Perl Zoltánnal, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely kosárlabdacsapatának kapitányával úgy lett volna az igazi az interjúnk, ha nem telefonon, hanem személyesen, helyszíni formában bonyolítjuk le. Tudniillik abban az esetben mi is ott lehettünk volna a Costa Esmeraldán, a Smaragdparton, Szardínia szigetén, Európa legszebb tengerpartján, ahol Perl Zoltán éppen nyaralt, pár nappal július 28., huszonkilencedik születésnapja előtt.

A 2024-es esztendő klubszinten újabb sikereket hozott Perl Zoltánnak, a szombathelyi kosaras legendának, aki 19 éves kora óta szíve klubja, a Falco csapatkapitánya, már azokat az időszakokat leszámítva, amikor Olaszországban és Spanyolországban légióskodott.

Május 20-án a klub hatodik bajnoki aranyérmét ünnepelték, még az sem számított, hogy nem Szombathelyen, hanem Szolnokon, ugyanis idegenben tették fel a pontot az i-re.

„Külön öröm volt számomra, hogy immár zsinórban harmadszor én lettem a bajnoki döntő MVP-je, de nem is ez a lényeg, hanem a csapat sikere – mondta az Indexnek Perl Zoltán. – Úgy érzem, kiemelkedtünk a mezőnyből, ami a tervszerű csapatépítés visszaigazolása.”

A 195 centis hátvéd sorrendben 19, 25, 18 és 30 pontot dobott a finálé négy meccsén, különösen az utolsó összecsapáson volt káprázatos a dobóteljesítménye, mezőnyből 12/15 volt a százaléka, ezen belül triplából 2/3, és mind a négy büntetőjét értékesítette.

Szombathely nekem a mindenem, itt születtem, itt kezdtem kosarazni, 2012-ben 17 évesen itt mutatkoztam be a Falco felnőtt csapatában, és eddig Magyarországon nem is játszottam máshol. Azt nem mondhatom ki, hogy nem is fogok, mert sohase mondd, hogy soha, hiszen még egy év van hátra a szerződésemből. Nekem a kosárlabdát a Falco jelenti idehaza – vallja.

Idehaza igen, de ez nem jelenti azt, hogy ne próbált volna szerencsét külföldön. Először Szicília szigetén, Capo d'Orlandóban, ahol az Orlandina Basket szerződtette, amikor még nem töltötte be a húszat!

„Szokatlan volt ilyen fiatalon a Serie A-ban kosarazni, de jó tapasztalat volt. Két év után a Serie B-be szerződtem, az Universo Treviso Baskethez, mivel szerettem volna az addiginál több játéklehetőséghez jutni. Aztán 2017 nyarán hazatértem Szombathelyre, bajnoki ezüstérmet szereztünk, majd 2018-ban Spanyolországban folytattam, az Estudiantesben. Számos okból kifolyólag fél év után visszatértem Szombathelyre, és nem bántam meg, mert 2019-ben bajnokok lettünk a Falcóval.”

Perl Zoltán kissé keserűen említi, hogy a közvélemény nem tartja sikeresnek a külföldi szereplését, ő azonban másképp vélekedik.

„Nagyon hasznos tapasztalatot jelentett nekem az olaszországi két és fél szezon, de még a madridi fél év is. Rengeteget tanultam a kosárlabdázásból a magyarországinál fejlettebb kosaraskultúrával rendelkező országokban, no és elsajátítottam egy idegen nyelvet, az olaszt, ami szintén nem hátrány.”

Közben a válogatottnak is erőssége lett hősünk, a 2017-es Európa-bajnoki szereplést pályafutása egyik emlékezetes epizódjának tartja. Még úgy is, hogy a 15. helyen végeztünk, de például a Románia elleni győzelem Kolozsváron hatalmas élmény volt.

„Szerbiával játszottunk a nyolcaddöntőben, csak 86–78-ra kaptunk ki, 22 pontot dobtam, erre büszke vagyok” – említi.

Jelenleg is zajlanak egy Európa-bajnokság selejtezői, Magyarország Olaszországgal, Izlanddal és Törökországgal került egy csoportba. A kezdés nem sikerült valami jól, az új szakvezető, Gasper Okorn irányította válogatott Izlandon 70–65-re alulmaradt, majd itthon is kikapott Olaszországtól 83–62-re, ráadásul a Savaria Arenában.

„Gasper az edzőnk volt a Falcóban, jól ismerjük egymást. Nincs még veszve semmi, három csapat jut tovább a négyből, még oda-vissza játszunk a törökökkel, fogadjuk Izlandot és utazunk Olaszországba. November 22-én játsszuk az első őszi meccsünket, Törökországban.”

No de addig is itt a Bajnokok Ligája és az NB I, ahol címvédő a Falco. A BL-ben Wroclawban kezdi meg a szereplést a Falco október elején. A szezonra a felkészülés augusztus közepén kezdődik.

Szerintem jó csapatunk lesz idén is. Bognár Kristóf visszatért Szegedről, a 210 centis center, Nikola Popovic a litván bajnokságból érkezik, Zach Brown sérülés miatt kihagyta az elmúlt szezont, de most egészséges, és visszatér hozzánk, ahogy Marvin Clark is, aki a 2021-2022-es szezonban játszott nálunk.

Alakul tehát a keret. A kispadon még két évig marad Milos Konakov az edző, Keller Ákos is aláírt egy évre, Kovács Benedek és Krivacsevics Márkó is.

„Úgy érzem, most vagyok életem formájában. Az NBA-ben azt mondják, 28–29 évesen kerül a kosaras a prime-jába, vagyis a fénykorába, amikor még elég fiatal ahhoz, hogy a fizikai mutatói ne kopjanak meg, viszont már rutinja is van bőven. Én még sok évig szeretnék kosarazni, és lehetőleg a Falcóban! Hiszen például olyan hangulata semmilyen más rangadónak nincs, mint a vasi el Clásicónak, akár Körmendben, akár a Savaria Arénában csapunk össze a szomszédvár legjobbjaival.”