Ez már a Párizs-effektus: zsákolt a világ legjobbja feje felett, lecsapott rá egy sztárcsapat

2024.08.18. 19:58
Guerschon Yabusele a párizsi olimpia férfikosárlabda-tornájának egyik szenzációja volt: 14 pontos átlagot teljesített az ezüstérmes francia válogatottban, és az Egyesült Államok elleni döntőben 20 pontjával a mezőny egyik legjobbjának bizonyult. Az igazi nagy szám azonban a kozmikus zsákolása volt LeBron James feje felett. Gyorsan meglett az eredménye: máris elszipkázta a franciát a Philadelphia 76ers a Real Madridtól!

Az olimpiai kosárlabdatorna leglátványosabb pillanata alighanem Guerschon Yabusele gyűrűszaggató zsákolása volt a műfaj koronázatlan királya, LeBron James feje felett az Egyesült Államok–Franciaország döntőben, amit 98–87-re megnyert a Team USA.

A fantasztikus mutatvány bejárta a világsajtót, mémek is születtek. Volt, aki Napóleonhoz hasonlította a 28 éves, 123 kilós izomkolosszust:

A kongói szülők már Franciaországban született gyermeke 2016-ban elkelt az NBA draftján 16-os sorszámmal, és két idényt lehúzott a Boston Celticsben, nem túl nagy sikerrel. Aztán Kínában, majd a francia ASVEL Villeurbanne-nél, végül a Real Madridban próbált szerencsét, ahol be is vált: 2023-ban hozzásegítette a spanyolokat az Euroliga megnyeréséhez.

A francia válogatottban a kezdőötös fix tagja volt az olimpián, és Victor Wembanyama mellett csapata legjobbjának bizonyult 14 pontos átlagával. 

Már az olimpia alatt olyan hírek kaptak szárnyra, hogy visszacsábítják az NBA-be a felhők között bemutatott zsákolásának köszönhetően, és most úgy tűnik, hogy a jóslatok beválnak. A Philadelphia 76ers egy idényre 2,1 millió dolláros szerződést kínált, amit Yabusele el is fogadott. Csakhogy ehhez ki kell vásárolnia magát madridi szerződéséből, és a lelépési záradékban 2,5 millió dollár szerepel. Ezt a francia kosaras a saját zsebéből fizeti ki, és bízik benne, hogy a sikeres 2024–2025-ös szezont követően kap egy borsos szerződést. 

A center/bedobó különösen Kanada, Németország és az Egyesült Államok ellen remekelt, 22, 17 és 20 pontot dobott ennek a három válogatottnak az olimpia kieséses szakaszában, miközben 16/24, azaz 66,7 százalék volt a mezőnymutatója.