Parkolópályán a Lakersnél a magyar kosaras, irány a farmcsapat

2024.09.06. 10:46
Szerdán a Los Angeles Lakers, az NBA egyik sztárklubja megjelentetett egy hírt, miszerint leszerződtette Vincent Valerio-Bodont, a magyar kosárlabda-válogatott játékosát. Aztán egy napra rá napvilágot látott az újabb hír, amelyben az állt, hogy lemondtak a 207 centis kosaras szolgálatairól. Most akkor mi van Valerio-Bodonnal? Semmi különös, ugyanott játszik, ahol tavaly is: a South Bay Lakersben, vagyis a nagy Lakers farmcsapatában.

Az NBA-nek meglehetősen körmönfont a szabályrendszere. Önmagában az a tény, hogy valakivel szerződést kötnek – ahogy szerdán Vincent Valerio-Bodonnal –, még nem jelenti azt, hogy az illető pályára is lép az NBA-ben. Ebben az esetben sem jelentette, merthogy egy nappal később már le is mondtak róla (waived):

Tudniillik egy úgynevezett Exhibit-10 típusú szerződést kötöttek vele, ami csupán annyit jelent, hogy az apai ágon dominikai, anyain magyar kosaras bekerült a Lakers holdudvarába. Ahogy az Index is megírta, hat olyan kosaras van a Lakers vonzáskörzetében, akik ugyan nem tagjai a garantált szerződéssel rendelkező 15-ös keretnek, de bármikor előléptethetők. 

A Lakers csütörtöki közleményéből az is kitűnik, hogy a franchise megtartotta Valerio-Bodon G-League-játékjogát, azaz a bedobó a Lakers farmcsapatában, a South Bay csapatában fog játszani, magasabb fizetésért, mint tavaly (ez az Exhibit-10 szerződés előnye).

Ahogy Dávid Kornél, az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras elmondta az Indexnek, Valerio-Bodon egy kis lépéssel közelebb került álma megvalósítása felé, habár most sem lesz résztvevője a Lakers edzőtáborának.

A novemberben kezdődő G-League küzdelmeiben azonban, ha kiemelkedően teljesít, felhívhatja magára JJ Redick, az új vezetőedző figyelmét. És bármikor köthetnek vele egy úgynevezett two-way szerződést, amely már lehetővé teszi, hogy pályára is lépjen az NBA-ben. 

Csütörtökön a magyar kosarast menedzselő iroda főnöke, Vinkó László közleményt juttatott el az Indexnek, ami további adalék Valerio-Bodon jelenlegi státusához:

Miután a tavalyi teljes szezont és a nyár egy jelentős részét is a Lakers kötelékében töltötte, Valerio-Bodon Vincent újabb lehetőséget kapott az arany-lila csapattól, ami immár szerződéses formában is testet öltött.

A 23 éves magyar válogatott kosárlabdázó hasonló szerződést kötött, mint tavaly, aminek értelmében elsősorban a Los Angeles Lakers farmcsapatában, a South Bay Lakers színeiben lehet számítani a játékára. 

A tavalyi szezonban a 207 centiméteres játékos 35 meccsen, átlag 17,8 perc alatt 5,7 pontos átlaggal zárta a G-league-szezont. Az utolsó 5 mérkőzésen átlagosan 31,2 perc alatt 15,2 pontot, 2,8 lepattanót, 1,8 gólpasszt, 1 dobásblokkolást és 2 labdaszerzést hozott meccsenként. 

A G-league-szezon után a Lakers rögtön jelezte szándékát a közös munka folytatására, ami ekkor még a nyári ligát jelentette. Vincent legjobb nyári ligás meccsét július 20-án játszotta, amikor a Chicago Bulls ellen 107–81-re megnyert meccsen 20 perc alatt 10 pont (3/4 tripla), 4 lepattanó és 3 gólpassz állt a neve mellett. 

A most aláírt szerződés azt mutatja, hogy egy év közös munka után a Los Angeles Lakers továbbra is látja Vincentben a fantáziát, és szeretnék a saját kötelékükben fejleszteni. Mindez jó visszaigazolás Vincentnek, aki immár egy év tapasztalattal a háta mögött extra motiváltan utazik ki Los Angelesbe, hogy lehetőség szerint sokat fejlődve, a G-League-ben jól teljesítve utat nyisson magának az NBA-álom beteljesülése felé.

Ami a válogatottat illeti, Vincent-Bodon nem fog játszani a november 22-i idegenbeli és a 25-i hazai, Törökország elleni Európa-bajnoki selejtezőn, hiszen akkor már javában folyik a G-League szezonja.