LeBron James fia botrányosan gyenge, keményen savazza még Magic Johnson is

GettyImages-2177325120
2024.10.16. 09:27
Amire számítani lehetett, bekövetkezett. LeBron James fia, Bronny, akit a nyári NBA-drafton 55-ös sorszámmal választott ki a Los Angeles Lakers, értékelhetetlen teljesítményt nyújt az előszezonban. A 20 éves srác csapata négy meccsén összesen négy pontra volt képes, és legutóbb, szerda hajnalban a Golden State Warriors elleni felkészülési mérkőzésen újfent betlizett.

A 2024–2025-ös NBA-szezon eddigi nagy sztorija az volt, hogy LeBron James, még ha nem is hivatalos bajnokin, hanem bemutató mérkőzésen, de pályára lépett fiával, Bronnyval együtt, és ez volt a liga történetében az első alkalom, hogy apa és fia ugyanazon a meccsen egyszerre volt a parketten. Mindez október 6-án történt, Bronny huszadik születésnapján, a Phoenix Suns elleni felkészülési mérkőzésen. (Előzőleg, október 4-én is játszott már Bronny, de akkor az apja pihent.)

A srác LeBron Jr. néven, 9-es számmal a hátán lépett pályára, de bár ne tette volna: szánalmas produkciót nyújtott. Tizenhárom perc leforgása alatt négy labdát eladott, nulla pontot szerzett, látszott rajta, hogy nem való az NBA-be.

Jelenleg négy meccsen van túl, legutóbb szerda hajnalban a Golden State Warriors ellen szerencsétlenkedett. Most legalább szerzett egy kosarat, ötből egyszer betalált... Az eddigi négy felkészülési mérkőzésen átlagban 11 percet játszott, átlaga meccsenként egy pont, mezőnyből 2/16, triplából 0/7 a mutatója. No comment...

A szituáció nyilván kínos az apának is, amikor megkérdezték LeBron Jamest, mit szól fia eddigi teljesítményéhez, a riportereket elküldte azzal, hogy Bronny már felnőtt ember, kérdezzék meg őt...

Nézzük külön-külön a négy mérkőzésen nyújtott teljesítményét:

Első meccsét még október 4-én, a Minnesota Timberwolves ellen játszotta – a Lakers 124–107-re elbukta a partit –, 16 perc alatt pedig két pontot, egy lepattanót és egy asszisztot tett a közösbe, mezőnyből hat dobásából egy volt sikeres. Két nappal később a Suns elleni, szintén vesztes meccsen 13 perc alatt két lepattanó állt a neve mellett, szerzett pont nélkül, de négy eladott labdával.

Október 10-én már nyert a Lakers, a Millwauke Bucksot győzte le, de Bronny csak hat percet kapott a parketten, minden főbb mutatóban nullára teljesítve – mezőnyből négy dobásából egy sem landolt a gyűrűben.

Legutóbb pedig a Warriors ellen kilenc perc játék alatt dobott két pontot, szerzett egy lepattanót és kiosztott egy asszisztot, de mezőnymutatója most is halovány volt – ötből egy.

Már azt sem értette senki sem, hogy a harmatos egyetemi teljesítménye (elsőévesként 4,8 pont volt az átlaga 36 százalékos dobóformával a USC csapatában) után hogyan került be a draftra. De hát ez álkérdés: nyilván az apja miatt, aki kijelentette, hogy addig nem vonul vissza, amíg nem játszott együtt a fiával az NBA-ben, lehetőleg a Lakersben.

Hát ezt most ki lehet pipálni. Nyilván bajnoki meccsen is együtt fognak játszani, de nagyon valószínű, hogy fontos mérkőzéseken JJ Redick edző nem fogja a pályára engedni James Jr.-t. 

Magic Johnson, a Lakers történetének legfantasztikusabb játékosa, a legenda gyilkos kritikával illette Bronnyt:

Ha én lennék Bronny helyében, azt mondanám az apámnak: Hadd játsszak a G ligában, ott legalább tudnék fejlődni. Arra van szüksége a gyereknek, hogy játsszon, ne pedig ücsörögjön a Lakers kispadján. Nem akarom én bántani Bronnyt, de ez az igazság. Még nem érett meg arra, hogy NBA-játékos legyen.

Nem akárki mondja mindezt, hanem minden idők legnagyszerűbb irányítója.

(Borítókép: Bronny James 2024. október 4-én. Fotó: Sean M. Haffey / Getty Images)