Úgy meséli el Scherer Péter a legnagyobb sztárok történeteit, ahogy még sosem hallottuk

2024.10.24. 17:00
Hallotta már úgy a négyszeres NBA-bajnok LeBron James történetét, mintha egy mese lenne? Vagy esetleg még jobban megismerné a szlovén varázsló, Luka Doncic páratlan sztoriját egy népszerű színművészünk narrálásában? Az észak-amerikai profi kosárlabdaligát, az NBA-t évtizedek óta közvetítő Sport Televízió valami olyasmibe vágott bele, és vitte véghez Scherer Péter színművész közreműködésében, amihez foghatót még nem láttak a sportág rajongói. November elejétől indul a 10 részes minisorozat, a Mesél a pálya, amelyről maguk a készítők árultak el részleteket.

Jannisz Antetokounmpo, LeBron James, Nikola Jokics, Luka Doncic, Joel Embiid, Stephen Curry, Jimmy Butler, Shaquille O'Neal, Dennis Rodman és Dávid Kornél. Illusztris névsor az NBA múltjából, jelenéből és egyben jövőjéből. Ezen 10 történet, 10 játékos, 10 legenda pályafutásának bemutatása kerül adásba november elejétől a Sport Televízió képernyőjén Scherer Péter színművész narrálásában, akinek a mai napig szívügye, szenvedélye a kosárlabda.

Scherer Péter
Scherer Péter
Fotó: Sport Televízió

A 10 részes minisorozat ötletgazdája Szabó Máté, aki a csütörtöki sajtótájékoztatón felelevenítette, tavaly nyáron fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy autentikus módon, egy közismert, kedvelt színművész hangján meséljék el az NBA meghatározó játékosainak, legendáinak történeteit. Persze ehhez a projekthez kellett találni egy olyan művészt, akinek számára nem semleges a kosárlabda, mi több, szenvedélye a sportág, és személyes élményekkel kapcsolódik a ligához. Így nem lehetett erre alkalmasabb személyt felkérni, mint Scherer Pétert – aki elmondása szerint 20 másodpercet sem gondolkozott azon, hogy elvállalja a felkérést.

Felmerült bennem az ötlet, hogy a gyermekeknek szóló mesék után »felnőttmeséhez« kölcsönözzük Péter hangját, ami persze nem csak felnőtteknek szól, sőt ezen keresztül szeretnénk megszólítani a fiatalokat is, hogy ismerkedjenek meg jobban a kosárlabdával, az NBA világával. A kosárlabdasportág magasan legerősebb ligája évtizedek óta a Sport Televízió portfóliójának meghatározó eleme, napjainkban pedig az élő közvetítések mellett saját gyártású magazinműsor, az Alley-opp is várja a nézőket. Ezt szerettük volna egy újabb saját ötlettel, műsorral bővíteni – és lett belőle a Mesél a pálya

– mondta el Szabó Máté, aki egyben a szövegírója is volt a sorozatnak – illetve hozzátette, hogy még a nemzetközi piacon sem látott terméket álmodott meg, és szerencsére elmondhatja, jobban sikerült a kivitelezés, mint azt előzetesen remélte, gondolta.

Szabó Máté, Tuza Norbert és Szaniszló Csaba
Szabó Máté, Tuza Norbert és Szaniszló Csaba
Fotó: Sport Televízió

Amikor Péter a forgatáson felmondta az első mondatokat, összenéztünk Tuza Norberttel, a produkció rendezőjével, hogy igen, megtaláltuk amit kerestünk, amire pontosan gondoltunk. Scherer Péter tökéletesen illett ahhoz, amit kigondoltunk, és úgy mondja el a játékosok, legendák történeteit, mintha egy mesét hallgatnánk. Éppen ezért lett a minisorozat címe Mesél a pálya

– tette hozzá Szabó Máté. A főszereplő Scherer Péter azzal kezdte a sajtótájékoztatón, hogy amikor megkeresték az ötlettel, nagyon boldogan, érdeklődően fogadta a felkérést, mivel a kosárlabda egyetemista kora óta az élete része, napjainkban is követi az NBA-t, kedvenc játékosa pedig Stephen Curry.

Már nemcsak én, hanem a fiam is a kosárlabda megszállottja, érdekes, hogy volt, amikor nem esti mesére aludt el, hanem Stephen Curry videóira, legszebb dobásaira, mozdulataira. Szinte minden este Curryről és a liga többi sztárjáról néztünk videókat, »megfertőztem« vele a fiamat, aki ifikorában kosárlabdázott is. A kosársport iránti szerelmem a szombathelyi gimnáziumban kezdődött. Az udvaron volt egy kosárpalánk, és szerencsémre két magas növésű osztálytársam is akadt, akikkel jókat játszottunk, még egész komoly megyei sikereink is lettek harmadikos koromra. A közeli Körmendre pedig meccseket nézni jártunk át – minden találkozón katlanhangulat volt a körmendi csarnokban, nagyon megfogott minket ez az egész

– emlékezett vissza Scherer Péter, amikor a sajtótájékoztató végén arról beszélgettünk vele, honnan ered szenvedélye a kosárlabda iránt. Az ismert, népszerű színművész azt is elmondta, hogy első élményei az NBA-vel kapcsolatban Michael Jordan utolsó bajnoki címéhez köthetők, ekkor találkozott először a ligával, és szeretett bele az egészbe. Azóta is követi az NBA-t, nagyon várta már a szerda hajnalban kezdődött új szezont, a liga applikációja le van töltve a telefonjára, így az összefoglalókat mindig megnézi kedvenc csapatai, játékosai meccseiről – ha éppen nem maradt fenn éjszaka, hogy élőben nézze meg a küzdelmet.

Nem volt kifejezetten kedvenc részem a sorozatban, nagyon élveztem azt, hogy mindig egy olyan helyszínen forgattunk, amely szorosan köthető a játékoshoz, vagy immár legendához, akiről éppen meséltem. Így volt, hogy lovardában, vagy sztriptízklubként berendezett szobában meséltem

– árult el apró részleteket előzetesen Scherer Péter.

A Mesél a pálya 10 részes minisorozat az előbb említett 7 aktív és 3 visszavonult klasszis történetét mutatja be Scherer Péter narrálásában 10-10 percben. De amint azt Tuza Norberttől, a produkció rendezőjétől megtudhattuk, Michael Jordan például azért maradt ki az első évadból – ugyanis terveznek folytatást –, mivel nem akarták egyből az összes húzónevet ellőni.

OX6A7729
Fotó: Sport Televízió

Szabó Máté ötletgazda beavatta lapunkat a projekt kivitelezésének részleteibe. Mint elmondta, a londoni NBA-központtal folyamatos kapcsolatban voltak, nagyon tetszett nekik az ötlet, amelyet előzetesen vázoltak, mindenben a segítségükre voltak. Ezzel együtt természetesen minden egyes részletet egyeztetni kellett az NBA képviseletével.

A folyamat gördülékeny volt, az ötlet megszületésétől nagyjából másfél év telt el, mire elkészült a sorozat. Persze ehhez nem csak én vagy például Scherer Péter kellett, hanem egy szuper csapat, amely lehetővé tette ennek a megvalósulását. Ez a formátum, ez az autentikus mód játékosok történeteinek elmesélésére még a nemzetközi piacon sem elterjedt, ezért is szerettünk volna olyasmit alkotni, amivel még nem találkozott a közönség. Reméljük, ennek hatására még többen kezdik el követni itthon az NBA-t a Sport Televízión, és közelebb hozhatjuk a sportágat olyanok számára is, akik még például egy NBA-meccset sem láttak életükben

– zárta gondolatait Szabó Máté, aki végezetül hozzátette, nagyon kíváncsi lesz a nézők, rajongók véleményére, mivel a csütörtöki sajtóvetítés volt az első alkalom, hogy két részt láthatott a szűk közönség. 

Az első adás november 3-án, 21 óra 15 perctől kerül a Sport Televízió képernyőjére, éppen az esti NBA-meccs előtt. Az első részben a Dallas Mavericks szlovén varázslója, Luka Doncic lesz a főszerepben.

A 10 részes minisorozat további részeinek még nincs fix időpontja, mivel a csatorna tervei szerint minden hétvégén, szombat vagy vasárnap este, az élő NBA-meccs előtt kerül majd adásba, így érdemes figyelni a Sport Televízió műsorfüzetét.

A csütörtöki sajtótájékoztatót alább nézheti vissza.