Bácsi már döntős a birkózó-Eb-n, Lőrincz és Szabó elődöntősek

2014.04.06. 12:49

A kötöttfogású Bácsi Péter döntőbe jutott, míg Lőrincz Tamás és Szabó László elődöntős a vantaai birkózó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján. Lőrincz Viktor ugyanakkor első meccsén kikapott.

Bácsi úgy menetelt be a négy közé, hogy riválisai pontot sem csináltak ellene, a háromból pedig csak egy meccse ment végig. Az FTC birkózója a négy között sem adta alább: a grúz Giorgi Cirakidze - aki nagyon fárasztó negyedöntős meccsen volt túl - egy pillanatig sem tudott komoly ellenállást kifejteni.

Bácsi pillanatok alatt kiléptette, alig több mint fél perc után pedig válldobással röpítette el (0-5), mely után úgy tűnt, tusolnia is sikerült, ám a bírók másként látták. A grúznak tulajdonképpen ezzel csak a szenvedéseit hosszabbították meg, mert Bácsi gyönyörű pörgetése után már 7-0-ra vezett, majd még mielőtt két percre váltott volna az időmérő, egy újabb kiléptetéssel elérte a technikai tushoz szükséges nyolcpontos különbséget.

A kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, ezúttal 71 kilogrammban szereplő Lőrincz Tamás fantasztikusan kezdett: egyből egy válldobást, mögékerülést, majd kiemelés után egy újabb négypontos dobást bemutatva 16 másodperc alatt technikai tussal győzött a fehérorosz Alekszandr Dzemjanovics ellen.

A 21 éves Szabó László ennél sokkal jobban megszenvedett török ellenfelével, de hatalmas akarással birkózva győzni tudott esélyesebb riválisa ellen. A találkozót Seref Tufenk kezdte jobban, gyorsan kiléptetéssel 1-0-ás előnyhöz jutott, majd újra kiléptette Szabót, aki ugyanakkor egy dobással 2-1-re szépített. A második három perc elején Szabó pillanati következtek, a nap során tőle már többször látott válldobást ismét megcsinálta, s 5-2-re már ő állt jobban. A folytatásban óriási küzdelem folyt a szőnyegen, a török azonban egy mögékerülésen kívül nem tudott akciót csinálni, így végül a 22 éves magyar sportoló - első Európa-bajnokságán - elődöntőbe került.

Csapattársai már az elődöntőben voltak, amikor még csak először szólították a szőnyegre a világbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktort, akinek ezútal nem jött ki a lépés. Az örmény Makszim Manukjan ugyanis már az első szakaszban komoly előnyhöz jutott, a második elején pedig technikai tussal győzött. Lőrincz abban az esetben folytathatja a vigaszágon, ha legyőzője döntőbe jut.