Jolán
2 °C
4 °C

Reklamálok, elzavarnak: a lányomnál ippon

2014.06.21. 19:12
A 48 kilós Csernoviczki Éva arany-, az 57 kilós Karakas Hedvig bronzérmes lett a budapesti dzsúdó Grand Prix-n.

A tatabányaiak 48 kilós sportolója a bolgár Boriszlava Damjanova, a japán Kondo Ami és a bissau-guineai Taciana Lima után, a döntőben az Eb-ezüstérmes olasz Valentina Moscatt-tal csapott össze. A meccs nem hozott egyetlen értékelhető akciót sem, de amíg Csernoviczkit egyszer, addig az olaszt háromszor intették, így a magyar dzsúdós örülhetett a négy perc végén.

A sikeréért háromezer dollárt (675 ezer forintot) is begyűjtő Csernoviczki a szombati négy győzelme közül a másodikat emelte ki: „a Kondo elleni meccs a döntő is lehetett volna, mivel jelenleg ő az elsőszámú japán, ő nyerte az ottani bajnokságot és ipponnal verte a világbajnok mongolt. Nehéz meccsem volt ellene, éreztem a nyakamat, el is fáradtam, de örülök, hogy össze tudtam magam szedni utána".

A tavaly ugyancsak Budapesten Európa-bajnok dzsúdüs hozzátette: mivel sok pontot szerzett, az augusztusi, cseljabinszki világbajnokságig várhatóan nem vív tétmérkőzést.

Édesapja és egyben edzője, Csernoviczki Csaba tréfásan közölte: „megbeszélt koreográfia, hogy reklamálás miatt elküldenek engem a tatamitól, utána a lányom ippont dob. De komolyra fordítva a szót, a japán ellen az ázsiai bírónál kissé lejtett a pálya, azért szakadt el nálam a cérna. Évi nagyon taktikusan küzdött a döntőben és betartotta a megbeszélteket".

Nem is csalódott, értetlen voltam

A Honvéd 57 kilós versenyzője a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a román Corina Caprioriuval találkozott, akitől kikapott Londonban az olimpiai elődöntőben. A meccs végig a magyar dzsúdós kezében volt, ellenfelét megintették a meccs közepén, majd 25 másodperccel a mérkőzésidő letelte előtt Karakas jukót érően vitte földre Caprioriut. A hátralévő időben földharccal tartotta előnyét, végül a közönség örömujjongása közepette ünnepelhetett.

„Amikor a szlovén lány ellen négy intéssel leléptettek, nem is csalódott, hanem értetlen voltam" – kezdte összegzését Karakas az MTI-nek. „Ha valaki jobb nálam és meg tud dobni, azt elismerem, de azzal, hogy ő kizárja az én dzsúdómat és kapkodással, semmittevéssel próbál úgy tenni, mintha kezdeményezne, azt nem tudom elfogadni. Edzőmmel, Toncs Péterrel ki fogunk találni valami jó taktikát ellene".

Karakas közölte, a bronzérem nem elégtétel a számára, mivel jó lett volna négyben lennie az olimpián. „Ezzel együtt nagyon örülök, hogy nemrég Havannában is bronzérmes lettem és felfelé ível a pályám".

Ami a szombaton érdekelt többi 23 hazai dzsúdóst illeti, Maros Barbara (52 kg) és Szabó Franciska (63 kg) hetedik lett, a többiek helyezetlenül zártak.

Eredmények:

férfiak:
60 kg:
1. Takato Haohisa (japán)
2. Amiran Papinasvili (grúz)
3. Sofiane Milous (francia) és Ilgar Muskijev (azeri)

66 kg:
1. Takaicsi Kengo (japán)
2. Dzmitrij Sersan (fehérorosz)
3. Nijat Sihalizada (azeri) és Gerorgi Zantaraia (ukrán)

73 kg:
1. Viktor Szkvortov (egyesült arab emírségekbeli) 2. Lasa Savdatuasvili (grúz) 3. Tsagaanbaatar Khashbaatar (mongol) és Zebeda Rehviasvili (grúz)

nők:
48 kg:
1. CSERNOVICZKI ÉVA
2. Valentina Moscatt (olasz)
3. Otgontsetseg Galbadrakh (mongol) és Kondo Ami (japán)

52 kg:
1. Majlinda Kelmendi (koszovói)
2. Odette Giuffrida (olasz)
3. Petra Nareks (szlovén) és Olekszandra Sztarkova (ukrán)

57 kg:
1. Macumoto Kaori (japán)
2. Helene Recveaux (francia)
3. KARAKAS HEDVIG és Vlora Bedeti (szlovén)

63 kg:
1. Tasiro Miku (japán)
2. Martyna Trajdos (német)
3. Maelle Di Cintio (francia) és Anicka Van Emden (holland)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?