Emelték a kezét, de óvás jött, nyert a hazai

2014.10.02. 15:51

Az Ázsiai Játékokon egymást érik azok a botrányok, amelyek a versenybírók túlbuzgóságából, vagy a hazai, dél-koreai versenyzők túlzott támogatásából fakadnak. Egy iráni birkózóval is jól elbántak, hiába volt egyértelműen jobb, elvették tőle a győzelmet.

A kötöttfogásúak 71 kilós elődöntőjében az iráni, 2011-es világbajnok, Szaid Abdevali a dél-koreai Csihcsun Csunggal (Jihyun Jung) meccselt. Az első akciót még a koreai csinálta meg állásból, de utána Abdvali került fölénybe, a szőnyegen egymás után négyszer is megpörgette ellenfelét, majd a szőnyeghez szorította az első másfél percben, máris 4-8 volt az állás. A mérkőzésvezető már ki is hirdette volna győzelmét, de a koreaiak megpróbálták menteni a menthetőt, és challenge-et kértek.

A szőnyegen nyert, de a korrupt zsűri kizárta

A szőnyegelnök és zsűri igazat is adott nekik, elvettek két pontot Abdvalitól azzal az indokkal, hogy az utolsó dobásnál szabálytalanul fogta szorításba ellenfele fejét. A birkózás szabályai szerint a mérkőzésvezetőnek kellett volna jeleznie ezt, de ő szabályosnak vélte az akciót. A zsűri döntése pedig azért is tűnik nevetségesnek, mert az iráni ugyanazt a fogást háromszor csinálta meg egymás után, nem életszerű, hogy ebből csak egyet láttak szabálytalannak. A videón is az látszik, hogy az iráni csak egy kézzel, tehát szabályosan fogta meg ellenfele nyakát. Az is érdekes, hogy a koreaiak nem azonnal jelezték, hogy illegális akciót hajtottak végre birkózójuk ellen, hanem csak a menet végén kérték ki a videobírót.

Csihcsun Csung megmenekült az azonnali vereségtől, és folytatni kellett a mérkőzést 4-6-ról. Abdvali nem tudott már olyan ellenállhatatlanul birkózni, 9-6-ra kikapott. Annyira elkeseredett, hogy a hat perc végén nem is akart odamenni a bíróhoz, a szőnyeg szélén roskadt magába, csak edzője tudta rábírni, hogy menjen be középre.

A koreai később aranyérmet szerzett, míg Abdvali sérült ujjal birkózva bronzérmes lett. Utolsó meccsén annyira kikészült, hogy oxigénmaszkot kellett rátenni.