2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Még mindig nincs kvóta a birkózó vb-n

2015.09.09. 09:08

A kötöttfogásúak 59 kilogrammos kategóriájában szereplő Krasznai Máté és a 80 kilós Szabó László is elveszítette negyeddöntőjét, előbbi ráadásul Lám Bálinthoz (59 kg) hasonlóan kiesett a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melynek második napján sem szerzett kvótát a magyar csapat. Szabó ugyanakkor a vigaszágon folytathatja szereplését, írta az MTI.

A sérüléséből lábadozó Módos Péter helyén szereplő Krasznai két szép sikerrel jutott a nyolc közé, ahol a győzelem az elődöntő mellett olimpiai indulási jogot is ért volna, ám a kirgiz Arszen Eralijev ellen nem volt esélye.

A meccs nagyon rövid ideig tartott, Eralijev ugyanis gyönyörű akciókkal kevesebb mint két perc alatt összegyűjtötte a technikai tushoz szükséges nyolc pontot. A kirgiz aztán az elődöntőben nem bírt azeri riválisával, így nem jutott fináléba, ezzel pedig Krasznai nem került vigaszágra, melyen még lehetett volna esélye kivívnia az olimpiai kvótát érő hat közé kerülést.

"Szépen szerepelt ma Máté, de sajnos a kirgiz jobb nála, ez az igazság" - mondta az MTI-nek Struhács György szakágvezető az FTC birkózójáról.

"Ez volt az első világversenyem. Rengeteg tapasztalattal térek majd haza" - nyilatkozta napja végén a Ferencváros birkózója. - "Az első két meccsem jól sikerült, Eralijev viszont nagyon erős volt, nem tudtam vele mit csinálni."

A nap másik ötkarikás súlyában, a 130 kilogrammban érdekelt Lám Bálint szintén nem szerzett kvótát, mivel az őt a nyolcaddöntőben legyőző azeri szintén lemaradt a döntőről.

"Sajnálom ezt a napot, mert jó állapotban voltam erőben és fejben is. Az első meccsemen jól birkóztam, s a másodikon sem ment rosszul, ám sajnos az azeri nagyon erős volt" - értékelt röviden az MTI-nek Lám Bálint.

Az olimpiai játékok műsorán nem szereplő 80 kilogrammosok között érdekelt Szabó László egészen más negyeddöntőt birkózott, mint Krasznai. Az UTE kötöttfogásúja - aki első két mérkőzésén látványos akciókat bemutatva győzött - a törökök klasszisával, Selcuk Cebivel óriási csatát vívott, melyben szinte kilátástalan helyzetből sikerült majdnem fordítania.

A mérkőzésen iszonyatosan nagy energiákat mozgósított mindkét birkózó. Az első szakaszban Cebi volt a jobb: másfél perccel a kezdés után kiléptette ellenfelét, majd a szünet előtt nem sokkal, szépen megtartotta Szabó egyik akcióját, majd mögé ment, s a pihenőre magabiztos, 3-0-ás előnnyel mehetett.

A második szakaszra Szabó László minden energiáját összeszedve harcolt, ment előre, tapasztalt riválisa azonban hiába fáradt, minden kezdeményezését védte. Az utolsó percre egyre kevesebb esély maradt, ám Cebi egyre fáradt és egyértelműen passzív volt, amiért jött az intés, igaz, mindössze 25 másodperccel a vége előtt. "Csak a négypontos jó, nincs más esély" - kiáltotta a szőnyeg mellől Repka Attila Szabónak, aki néhány nagy levegővétel után összefogta a parterhelyzetbe küldött riválisát, s utolsó erejét összeszedve megpróbálta megemelni. Az első kísérlete nem sikerült, visszaguggolt riválisa mellé, s úgy látszott újabbra már nem lesz ereje, de mégis fel tudott állni a törökkel, majd eldobta, Cebi azonban nem fordult a hátára, így csak két pontot ért a mutatvány, a mecset pedig a török nyerte 3-2-re.

"Nagyon sajnálom, mert tényleg kevés hiányzott. Ráadásul nagyon kihajtotta Cebit, félek, hogy elbukja az elődöntőjét és ugrik a vigaszág is" - mondta a mérkőzés után Struhács György, akinek a félelme nem igazolódott be, mivel Cebi - noha szinte hullafáradtan birkózott, mégis - megnyerte következő meccsét, s vigaszágra vitte Szabót, akinek ott egy mérkőzést kell majd nyernie a bronzmérkőzés eléréséhez.

A négyből két súlycsoportban, a kötöttfogásúak 80 és 130 kilogrammos kategóriájában török győzelem született a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság keddi napján.

A 80 kilóban a negyeddöntőben Szabó László ellen győztes Selcuk Cebi, míg nehézsúlyban Riza Kayaalp nyerte az aranyérmet.

A másik két kötöttfogású kategóriában a kubai Ismael Molina, illetve az azeri Raszul Csunajev végzett az élen.

Eredmények:

kötöttfogás 59 kg, világbajnok:

-------------------------------

Ismael Molina (Kuba)

2. Rofszan Bajramov (Azerbajdzsán)

3. Almat Kebisbajev (Kazahsztán) és

Csol Von Jun (Koreai NDK)

Krasznai Máté a negyeddöntőben kiesett

a döntőben:

Molina-Bajramov 8-0, technikai tus

kötöttfogás 71 kg, világbajnok:

------------------------------

Raszul Csunajev (Azerbajdzsán)

2. Armen Vardanjan (Ukrajna)

3. Adam Kurak (Oroszország) és

Knut Tallroth (Svédország)

Korpási Bálint a 32 között kiesett

a döntőben:

Csunajev-Vardanjan 6-4

kötöttfogás 80 kg, világbajnok:

-------------------------------

Selcuk Cebi (Törökország)

2. Viktar Szaszunoszki (Fehéroroszország)

3. Lasa Gobadze (Grúzia) és

Jusef Gaderian (Irán)

Szabó László a vigaszágon kiesett

a döntőben:

Cebi-Szaszunoszki 2-0

kötöttfogás 130 kg, világbajnok:

--------------------------------

Riza Kayaalp (Törökország)

2. Mijail Lopez (Kuba)

3. Biljal Mahov (Oroszország) és

Olekszandr Csernecki (Ukrajna)

a döntőben:

Kayaalp-Lopez 1-0