Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két leszbikus bunyós csapott össze a világbajnoki döntőben

000 14U9OX
2018.05.13. 09:08

Az Ultimate Fighting Championship ezúttal az amerikai után a második legfontosabb piacának számító Brazíliában (közelebbről Rio de Janeiróban) tartott gálát. Erre általában a helyi sztárok közül válogatják össze a mezőnyt, és most sem volt ez másként. Sőt, a UFC 224 gála főmeccsének eredetileg a pehelysúly (65 kiló) és a harmatsúly (61 kiló) címegyesítőjét szánta a két súlycsoport két brazil bajnoknője,

Cris “Cyborg” Santos és Amanda Nunes között, de végül Cyborgot korábbra helyezték át, és a főmeccsből egy szimpla harmatsúlyú címvédés lett az amerikai Raquel Pennington ellen.

A szakma a két extraklasszis összecsapásának jobban örült volna, de a nemzetközi médiafelhajtás Pennington bevonásával sokkal nagyobb lett a meccs körül. Ugyanis

ez volt a Küzdősportok első címmeccse, melyet két, nyíltan leszbikus sportoló vívott.

 Nunes egy szalmasúlyú UFC-bunyóssal, a macedón származású Nina Ansaroffal jár, de Raquel Pennington párja, Tecia Torres is a UFC-ben bunyózik, és ő is egy súlycsoporttal lejjebb.

A UFC egyébként – annak ellenére, hogy a szervezet elnöke, Dana White elkötelezett Trump-rajongó, a republikánus elnökjelölő konvención is felszólalt mellette – ugyanilyen elkötelezett aziránt, hogy a UFC-től távol tartsa a diszkriminációt; White többször is coming out-ra bíztatta bunyósait; és amikor Matt Mitrione kifakadt egy – nem is a UFC-ben bunyózó – transznemű ketrecharcos miatt, akkor a szervezet keményen helyretette alkalmazottját:

A UFC a melegek barátja és szövetségese, és minden sportolójától megköveteli azt, hogy tisztelettel és elfogadással viszonyuljon sporttársaihoz.

2018-05-13T052646Z 879691904 RC1667BBE720 RTRMADP 3 MMA-UFC-UCF2
Fotó: Ricardo Moraes / Reuters

De a UFC 224-en a lényeg nem is a bunyósok nemi irányultsága volt (bár a melegek egyenjogúsága szempontjából kétségkívül óriási demonstrációnak számított), hanem az, hogy két kiváló bunyós csapott össze. Amanda Nunes a bajnoki övet a női MMA egyik úttörőjétől, Miesha Tate-től vette el, Ronda Rouseyt pedig 48 másodperc alatt vonultatta vissza a bunyótól. Pennington sérülései miatt legutóbb másfél éve, 2016 novemberében lépett az oktagonba; ő viszont Miesha Tate-et késztette karrierje befejezésére.

Peninngtonon azonban nagyon érződött a ringrozsda; képtelen volt irányítani a meccset, néhány jó kombinációja ellenére Nunes módszeresen felőrölte őt. A negyedik menet után (a UFC-ben egy bajnoki meccs 5X5 percig tart) már jelezte az edzői stábjának (amit a boksz-ból örökölt kifejezéssel „saroknak” hívnak, de ennek a nyolcszögletű oktagonban nincs sok értelme, na mindegy), hogy eltörött az orra.

Edzői ennek ellenére kiküldték az ötödik menetre, hátha túléli, és akkor mégsem kerül neve mellé egy KO-vereség. Nem volt jó döntés, ugyanis Nunes a ketrec falához terelte Penningtont, egy pontos kombinációvla megrendítette, földre vitte, majd ott addig folytatta az amerikai verését, amíg a bíró meg nem állította a meccset.

Egy ilyen rúgás után tényleg csípőre teheti a kezét

Az este másik kiemelkedő meccsét az MMA két brazil legendája, Vitor Belfort (26-13-1) és Lyoto Machida (23-8) vívták. A két negyven körüli bunyós már régóta nem számít az elitbe, de számos klasszikussá vált meccs fűződik a nevükhöz, mindketten megszerezték már a félnehézsúlyú bajnoki övet – és mindketten sok eltiltást kaptak doppingproblémáik miatt. A meccsen a harcosok hat percen keresztül csak terelgették egymást, utána viszont a fenomenális karate-alapokkal rendelkező Machida lába megvillant, és olyan gyorsan csapódott Belfort arcába a fedezék alatt, hogy nem volt szükség további technikára.

Machida csípőre tette a kezét, majd, hogy megadja ellenfelének a tiszteletet, meghajolt, és leült az oktagon közepére.

Miután összeszedte magát a brutális KO-ból ( ami szinte teljesen olyan volt, mint amilyet Anderson Silva 2011-ben mért rá), Vitor Belfort az oktagonban hagyta kesztyűit, hogy így jelezze, befejezi 22 éves (!!!) MMA-karrierjét.