Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Ifjúsági olimpiát nyert a cselgáncsozó Özbas Szofi

2018.10.08. 23:58

Özbas Szofi megszerezte a magyar küldöttség harmadik aranyérmét a buenos airesi ifjúsági olimpián. A 63 kilogrammosok mezőnyében induló cselgáncsozónak négy győzelmre volt szüksége a végső sikerhez.

A Ceglédi VSE ifjúsági Európa-bajnoka a magyar lányok közül egyedüliként vívta ki a jogot az ifjúsági olimpián való szereplésre. A többek közt az Ungvári-testvéreket is kinevelő, Bíró Tamás vezetésével felépített ceglédi egyesületben folyó nevelőmunka szakmai minőségét mutatja, hogy a fiúk között is egyedül egy ceglédi versenyző, Vég Barna képviseli Magyarországot az ifjúsági sportolók legnagyobb sporteseményén.

Özbas Szofi (nevelőedző: Ferencz Attila, edző: Bíró Norbert, Bíró Tamás) tavaly nyáron még az 52 kilogrammosok mezőnyében nyert bronzérmet a chilei korosztályos világbajnokságon. A tavalyihoz képest két súlycsoportnyi ugrást sikerrel teljesítő versenyző az elmúlt évben több komoly eredménnyel jelezte, hogy nem okozott számára gondot a váltás.

A judoinfo.hu beszámolója szerint Buenos Aires-ben Rachel Krapman volt az első ellenfele, Özbas Szofi kevesebb mint három perc alatt túl is volt az olimpiai debütálásán. A magyar cselgáncsozó végig simán vezetett, és végül ipponnal nyert. A negyeddöntőben már sokkal ellenfél várt rá, a világranglista harmadik Marin Visser, a súlycsoport Európa-bajnoka. Ám a hollandnak sem termett sok babér Özbas ellen, aki ezúttal két és fél perc alatt érte el a győzelmet, szintén ipponnal.

Az elődöntőben Alessia Corrao volt az ellenfele, ellene vazarival nyert, és ezzel bejutott az ifjúsági olimpia döntőjébe.

Az aranyéremért a korosztályos világelső tunéziai  Marjem Hlifit kellett vernie,  aki  Afrika-bajnok és emellett a világbajnokság ötödik helyezettje. Özbas Szofi hatalmas csatában, végül a hosszabbításban szerzett ipponnal – aranyponttal – nyert, miután ellenfele lekopogta – feladta – a küzdelmet.

A sikerrel Özbas Szofi a magyar küldöttség harmadik aranyérmét nyerte, egyben Gercsák Szabina   (2014, Nancsing, 63 kg)  után a magyar cselgáncs második ifjúsági olimpiai bajnoka a verseny történetében.

Nők 63 KG (11 induló)

1. ÖZBAS SZOFI (Ceglédi VSE)

2. Marjem Hlifi (tunéziai)

3. Alessia Corrao (belga)

3. Kim Dzsu Hi (dél-koreai)

5. Hasret Bozkurt (török) 5. Nikol Pencue (kolumbiai) 7. Itzel Pecha (mexikói) 7. Saskia Brothers (ausztrál) A magyar eredmények NŐK 63 KG.

1. forduló: Özbas Szofi–Rachel Krapman (kanadai) 10–0.

Negyeddöntő: Özbas Szofi–Marin Visser (holland) 10–0.

Elődöntő: Özbas Szofi–Alessia Corrao (belga) 7–0.

Döntő: Özbas Szofi–Marjem Klifi (tunéziai) aranyponttal 10–0