Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ifjúsági olimpiát nyert a cselgáncsozó Özbas Szofi

2018.10.08. 23:58

Özbas Szofi megszerezte a magyar küldöttség harmadik aranyérmét a buenos airesi ifjúsági olimpián. A 63 kilogrammosok mezőnyében induló cselgáncsozónak négy győzelmre volt szüksége a végső sikerhez.

A Ceglédi VSE ifjúsági Európa-bajnoka a magyar lányok közül egyedüliként vívta ki a jogot az ifjúsági olimpián való szereplésre. A többek közt az Ungvári-testvéreket is kinevelő, Bíró Tamás vezetésével felépített ceglédi egyesületben folyó nevelőmunka szakmai minőségét mutatja, hogy a fiúk között is egyedül egy ceglédi versenyző, Vég Barna képviseli Magyarországot az ifjúsági sportolók legnagyobb sporteseményén.

Özbas Szofi (nevelőedző: Ferencz Attila, edző: Bíró Norbert, Bíró Tamás) tavaly nyáron még az 52 kilogrammosok mezőnyében nyert bronzérmet a chilei korosztályos világbajnokságon. A tavalyihoz képest két súlycsoportnyi ugrást sikerrel teljesítő versenyző az elmúlt évben több komoly eredménnyel jelezte, hogy nem okozott számára gondot a váltás.

A judoinfo.hu beszámolója szerint Buenos Aires-ben Rachel Krapman volt az első ellenfele, Özbas Szofi kevesebb mint három perc alatt túl is volt az olimpiai debütálásán. A magyar cselgáncsozó végig simán vezetett, és végül ipponnal nyert. A negyeddöntőben már sokkal ellenfél várt rá, a világranglista harmadik Marin Visser, a súlycsoport Európa-bajnoka. Ám a hollandnak sem termett sok babér Özbas ellen, aki ezúttal két és fél perc alatt érte el a győzelmet, szintén ipponnal.

Az elődöntőben Alessia Corrao volt az ellenfele, ellene vazarival nyert, és ezzel bejutott az ifjúsági olimpia döntőjébe.

Az aranyéremért a korosztályos világelső tunéziai  Marjem Hlifit kellett vernie,  aki  Afrika-bajnok és emellett a világbajnokság ötödik helyezettje. Özbas Szofi hatalmas csatában, végül a hosszabbításban szerzett ipponnal – aranyponttal – nyert, miután ellenfele lekopogta – feladta – a küzdelmet.

A sikerrel Özbas Szofi a magyar küldöttség harmadik aranyérmét nyerte, egyben Gercsák Szabina   (2014, Nancsing, 63 kg)  után a magyar cselgáncs második ifjúsági olimpiai bajnoka a verseny történetében.

Nők 63 KG (11 induló)

1. ÖZBAS SZOFI (Ceglédi VSE)

2. Marjem Hlifi (tunéziai)

3. Alessia Corrao (belga)

3. Kim Dzsu Hi (dél-koreai)

5. Hasret Bozkurt (török) 5. Nikol Pencue (kolumbiai) 7. Itzel Pecha (mexikói) 7. Saskia Brothers (ausztrál) A magyar eredmények NŐK 63 KG.

1. forduló: Özbas Szofi–Rachel Krapman (kanadai) 10–0.

Negyeddöntő: Özbas Szofi–Marin Visser (holland) 10–0.

Elődöntő: Özbas Szofi–Alessia Corrao (belga) 7–0.

Döntő: Özbas Szofi–Marjem Klifi (tunéziai) aranyponttal 10–0