Könnyek közt vonult vissza a japánok egyetlen szumós nagybajnoka

2019.01.16. 13:41

Kisebb földrengés rázta meg szerdán a japán szumósportot: az ország egyetlen jokozunája, vagyis legmagasabb szintű bajnoka bejelentette, hogy nem folytatja tovább a szumózást, így Japán két év után újra nagybajnok nélkül maradt – írja a Japan Times.

Kiszenoszato majdnem pontosan két éve, első tornagyőzelme után kapta meg a nagymesteri címet, de elsősorban nem azért, mert annyira jó volt, hanem mert a japánok számára már kínos volt, hogy 1998 óta nincsen jokozunájuk.

A japán szumós mögött egyébként szép karrier áll, a legjobb divízióban elért 714 győzelmével ő a hatodik legeredményesebb a sportág történetében, korábbi sérülései miatt azonban az elmúlt években csak árnyéka volt önmagának. Felminősítése óta mindössze két versenyt bírt végig a tizenkettőből, amin elindult. Szeptemberben aztán volt egy jó időszaka, nem sokkal később viszont

  • 87 éves negatív rekordot döntött meg, mikor első négy meccsét elvesztette a kjúsúi bajnokságon;
  • majd az újévi tornán pedig mindhárom meccsén kikapott;
  • így nyolcmeccsesre hízó vereségi szériája a legrosszabb mérleg a jokozunák között azóta, hogy 1949-ben a jelenlegi módon kezdték el lebonyolítani a versenyeket.

Ezzel aztán végleg bebizonyosodott, hogy nincs helye a legjobbak között, amit ő maga is érzett, így szerdán úgy döntött, felhagy a szumózással.

Sokat edzettem, és sikerült formába lendülnöm a verseny előtt. Úgy voltam vele, hogy most vagy soha, és bár az első napon rögtön háromszor szenvedtem vereséget, nem bántam meg semmit

– mondta a szumós, hozzátéve, hogy a sérülései ellenére is mindent megtett, de most először úgy érezte, hogy nem tudja tovább folytatni.

Kiszenoszato visszavonulásával most már csak két aktív jokozuna maradt, Hakuho és Kakurju, mindketten mongolok. Az utóbbi időben egyébként elég nagy válságba került a szumósport: 2017 végén egy másik jokozuna, Harumafudzsi vonult vissza, miután megvert egy fiatal szumóstRészben emiatt a tavalyi év elején az összes tisztviselőt és birkózót vizsgálni hivatott független bizottságot hozott létre a Japán Szumószövetség.