Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Akkorát kapott, hogy megpróbálta elkapni a semmit

2020.02.17. 15:29

A hétvégén az új-mexikói Rio Rancho városában is debütált az Ultimate Fighting Championship, melynek főmeccsén a lengyel félnehézsúlyú Jan Błachowicz egy óriási KO-val nyomatékosította, hogy szerinte ki is a 93 kilós súlycsoport valódi trónkövetelője.

A 36 éves veterán (25-8-as mérleggel érkező) Błachowicz és ellenfele, a UFC tehetségkutató valóságshowjának 2014-es győztese, a 30 éves Corey Anderson a félnehézsúlyú ranglistán a meccs előtt a hatodik, illetve az ötödik helyet foglalta el, de az előttük álló összes bunyós megmérkőzött már a bajnok Jon Jonesszal, így egyfajta elődöntőként is fel lehetett fogni a küzdelmet.

Az első percben laza első kezes ütésekkel méregették a távolságot, a masszív birkózóalapokkal rendelkező Anderson egy tétova fogáskísérlettel is beijesztett, de még a falhoz sem tudta szorítani Błachowiczot. A menet (ami az MMA-ban öt percig tart) felénél azután véget ért a méricskélés, és keményen egymásnak csattantak a bunyósok. Błachowicz egyáltalán nem használta a lábát (mármint rúgásra), Anderson viszont elkezdte masszírozni ellenfele bal lábának belső – meglehetősen érzékeny – felét rúgásaival. Azonban amikor Błachowicz combjának külső felére akart rúgni, akkor a lengyel keményen megvetette a lábát, és egy irtózatos jobbhoroggal fogadta az amerikait, aki azonnal a földre zuhant. És bár még felemelte kezét, mozdulata védekezés helyett inkább úgy nézett ki, mint aki egy legyet akar elhessegetni, ezért a bíró azonnal közbevetette magát (mondjuk Anderson még így is bekapott egy ütést a földön).

A rúgásoknál a rúgó fél mindig egy kicsit kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül, ugyanis néhány tizedmásodpercig lényegében egy lábon áll, ráadásul a lendülettől fedezéke is lejjebb esik. A KO-t visszanézve egyértelmű, hogy Anderson a létező összes hibát elkövette, amit egy ilyen rúgásnál el lehet követni, márpedig a küzdősportban az ilyen mozzanatokon múlik a kiütéses vereség:

  • a rúgást nem vezette fel ütéssel (vagy legalább egy ütés mímelésével), csak egy előrelépéssel, amiből Błachowicz előre láthatta, hogy milyen technikára kell készülnie, és bátran bele tudott állni egy kontrába,
  • mivel a lengyel keményen megvetette a lábát, ezért Anderson hirtelen olyan közel került ellenfeléhez, hogy egész egyszerűen nem maradt tér ahhoz, hogy lába lendületet vegyen,
  • így azután a rúgás semmilyen kárt nem okozott Błachowiczban, és az egyensúlyát sem tudta megrendíteni,
  • Anderson ráadásul erősen kihajolt balra, bal keze pedig valahol csípőmagasságban lengedezett, így lényegében arccal szaladt bele ellenfele öklébe, saját lendületével erősítve Błachowicz amúgy is állkapocsrepesztő erővel elengedett jobbhorgát.

Mivel Rio Rancho Albuquerque elővárosa, ezért az ottani Jackson-Wink akadémián csiszolódó világbajnok, Jon Jones is élőben nézte a meccset, a KO után a hármas győzelmi szériában lévő Błachowicz annak rendje s módja szerint ki is hívta őt.

A Dominick Reyes elleni meccsét a múlt héten csak erős bírói hátszéllel abszolváló Jones a székre állva mutatta, “Állok elébe, haver!”. Persze ettől még nincs bebetonozva a címmeccs, hiszen a rendkívül erős bunyót bemutató Reyes azonnali visszavágója mellett is erős érvek szólnak.