Talmácsi 3 kört ment Laguna Secában

2009.07.06. 00:26
Az időmérőn megsérült pilóták, Jorge Lorenzo és Casey Stoner is ott voltak az Amerikai Nagydíj rajtjánál. Talmácsi Gábor harmadik Moto GP-s futamán először nem fejezte be a versenyt, bukott és feladta. A 17 indulóból csak 12-en fejezték be a versenyt, Pedrosa nyert, a világbajnoki címvédő, és a pontversenyben vezető Valentino Rossi 2. helyen ért célba.

Jorge Lorenzo kétszer is esett a kvalifikációban, először még visszatért, másodszor hordágyon vitték el, de így is az első rajtrácsból indulhatott. Casey Stoner is hasonlóan járt, mindkét versenyző indulása kérdéses volt, de mindketten ott voltak a startnál.

Az első sorból Lorenzo, Rossi és Stoner indultak, Talmácsi két sikeresebb edzés után csak az utolsó, 17. helyről rajtolhatott. Mivel a pálya csak 3610 méter hosszú, így a versenyzők 32 kört futottak.

K EPA20090705002

Az 1. kört Dani Pedrosa fejezte be az első helyen, Valentino Rossi követte, a harmadik Casey Stoner volt. A második kör végén Talmácsi előzött, a 15. helyre jött fel, de bukott és kénytelen volt feladni a versenyt. Mivel Capirossi is kiesett, így nagyon gyorsan 15-en maradtak, vagyis már minden célba érő pontszerző lehetett.

A hetedik körben Dovizioso is kicsúszott, majd nem sokkal később Sete Gibernau is elesett, ekkor már csak 13-an maradtak versenyben. Pedrosa elhúzott a mezőnytől, Rossi és Stoner tudta őt követni, Lorenzo volt a negyedik, a többiek alaposan lemaradtak.

15 körrel a vége előtt Pedrosa, Rossi, Stoner volt a sorrend, kettővel később Pedrosa már 3,305-el vezetett. Tizenegy körrel a vége előtt Lorenzo feljött a harmadik helyre, Casey Stonert előzte, Rossi egyre jobban jött fel Pedrosára, az ötödik helyen álló Hayden már több mint 10 másodperccel maradt le az első négytől.

Hét körrel a vége előtt Pedrosa, Rossi, Lorenzo volt a sorrend, de a Repsol Honda versenyzője megint több mint 3 másodperccel vezetett, Stoner ugyanennyivel lemaradva állt a negyedik helyen. Hayden már csak az ötödik helyért küzdhetett Eliassal.

Négy kör volt hátra, amikor a Pedrosát üldöző Rossi, Lorenzo kettős majdnem egy másodpercet javított, de így is a második és harmadik helyen üldözték a vezető spanyolt. Az is világossá vált, hogy Casey Stoner negyedik lesz, hiszen öt másodperccel maradt el Lorenzóéktól és 13-mal vezetett Hayden előtt.

Izgalmasan alakult a vége. Valentino Rossi egyre jobban megközelítette Dani Pedrosát, két körrel a vége előtt már csak alig volt több két másodpercnél több a különbség, ekkor Pedrosa, Rossi, Lorenzo, Stoner, Hayden, Elias sorrendben fordultak. Az első három nagyon elment a többiektől, Stoner negyedik helye sem volt kérdéses, Hayden és Elias még nagy csatát vívott az ötödik helyért,

Az utolsó körben Rossi 0,344 másodpercre zárkózott, hihetetlen versenyt vívott Pedrosával, Lorenzo is tapadt az első kettőre, de a különbség maradt. Pedrosa nyert, a harmadik helyről végzett az élen, Valentino Rossi lett a második, Jorge Lorenzo a harmadik. Több mint tíz másodperccel jött utánuk Casey Stoner, majd Tomas Elias, Edwards a hetedik, Vermeulen a nyolcadik. Összesen 12-en fejezték be a versenyt, az utolsó az a Niccolo Canepa lett, akit Talmácsi két edzésen is megvert. Az első pontjait szerezhette volna a magyar, ha csak végigfut a versenyen.

"Csalódott vagyok, hogy nem sikerült befejeznem a versenyt, főleg úgy, hogy a motor jobb volt, mint a reggeli edzésen – nyilatkozta a magyar versenyző a viadal után. – Az egyik kanyarban minden előzmény nélkül egyszer csak hirtelen elment a motor eleje, esélyem sem volt, hogy kivédjem az esést. Szerettem volna pontot szerezni, de ez most nem sikerült, ez tovább motivál a következő versenyekre. Jó irányban vagyunk a beállításokkal, s hamarosan eredménye is lesz ennek."

A verseny végeredménye

1. Dani Pedrosa SPA Repsol Honda Team 44.1.580
2. Valentino Rossi ITA Fiat Yamaha Team 44.1.924
3. Jorge Lorenzo SPA Fiat Yamaha Team 44.3.506
4. Casey Stoner AUS Ducati Marlboro Team 44.14.012
5. Nicky Hayden USA Ducati Marlboro Team 44.23.243
6. Toni Elias SPA San Carlo Honda Gresini 44.23.621
7. Colin Edwards USA Monster Yamaha Tech 3 44.31.781
8. Chris Vermeulen AUS Rizla Suzuki MotoGP 44.34.437
9. Randy de Puniet FRA LCR Honda MotoGP 44.41.905
10. Marco Melandri ITA Hayate Racing Team 44.49.608
11. Alex de Angelis RSM San Carlo Honda Gresini 44.50.390
12. Niccolo Canepa ITA Pramac Racing 45. 20.111