Dugóhúzó: Rossi nagy előzésének helye

2009.07.04. 09:51
A Moto GP menői a hétvégén a sorozat legjobb pályáján versenyeznek, a bajnokság szoros, a kihívás nagy. Rossi felkészült, Lorenzo javítana, Stoner hasfájósan is újra győzne. Talmácsi mestere szintén esélyes lehet.

A Moto GP-szezon talán leglátványosabb pályáján versenyez péntektől a mezőny, a kaliforniai Laguna Seca egy kiszáradt tómederben fekszik. Meleg van, a kősivatagban mindig nagy a forróság, a nyomvonal dombos, emelkedőn fel, hegyről le 30 körön át.

A legkülönlegesebb a Dugóhúzó nevű kanyar, ami egy sima bal-jobb kombinációs S-kanyar lenne, csakhogy lejt, pontosabban szinte zuhan, annyira meredek. Tavaly itt előzte olyan szenzációsan Valentino Rossi Casey Stonert, a pillanat a sportág egyik legemlékezetesebbje.

Idén is az ő csatájuk várható, csakhogy csatlakozik hozzájuk Rossi csapattársa, Jorge Lorenzo. Hárman állnak a pontverseny dobogóján, az olasz öt ponttal megy a spanyol és kilenccel az ausztrál előtt, vagyis a küzdelem alig lehetne szorosabb.

Rossi az utóbbi két nagydíjat megnyerte, Assenben 100-adszor győzött, de újra kemény csatára számít. ”Két nagyszerű riválisom van, megy a harc a pályán és azon kívül is, fél századok döntenek. Nekünk a Yamahánál jót tesz, hogy meg akarjuk verni egymást, egyre jobbak vagyunk, de úgy tűnik, a Ducatinak nehézségei vannak. Sajnálom, hogy nincs jól, talán kijött rajta a nyomás” – idézte a gazzetta.it a nyolcszoros világbajnokot, aki a szezon felénél mintha meg akarná zavarni Stonert.

A ducatisnak ugyanis két hete fáj a hasa, Barcelonában alig tudott végigmenni, Assenben a futam közben lett rosszul, nem tudni, mitől. ”Sok időm nem volt pihenni, de már jól érzem magam. Komolyan kell viszont venni a tüneteimet, mert hiába volt jó a motor a legutóbbi két alkalommal, az egészségem miatt nem tudtam kihasználni. Laguna Secát szeretem, mindig jó voltam itt, de hogy most mi lesz, csak a pályára lépés után tudom megjósolni” – mondta óvatosan az exbajnok.

Lorenzo csak másodszor indul itt, egyelőre nincsenek jó emlékei: múlt évben hatalmasat esett az első körben. ”Tavaly nem mentem valami jól, de ez nem számít. Készen állok a kihívásra, kihozom magamból a maximumot, remélem, elég lesz hozzá, hogy az élmezőnyben legyek”.

Rajtuk kívül számolni kell Dani Pedrosával, még ha az előző két futamon esett is, és még mindig sérült, meg az amerikaiakkal, Nicky Haydennel, Colin Edwardsszal. Az exbajnok a Ducatival Assenben már gyorsulni látszott, kétszer nyert itt, nála jobban senki nem ismeri a helyet, segít Talmácsi Gábornak is a felkészülésben.

A yamahás Edwards még mindig első GP-győzelmére készül, valószínűleg a hazai pályánál nagyobb esélye nem lesz, hogy megszerezze.