Lorenzo drámai csatában nyert Jerezben

2011.04.03. 15:18

A 125-ösök között a 23 körös versenyt Nicolas Terol nyerte, aki már a sorozat előtt kijelentette, azért marad még egy szezont a legkisebbek között, mert világbajnokságot akar nyerni.

Ennek megfelelően Katar után második versenyét is megnyerte, méghozzá hatalmas fölénnyel. Bár Sandro Cortese indult az élről, a versenyt csak a hatodik helyen tudta befejezni.

Sokáig Hector Faubel üldözte Terolt, de Faubel csak a 11. lett a végére. Mivel az első futamban második Cortese lényegesen hátrébb végzett, a harmadik Gadea pedig kiesett, így Terol előnye az összetettben már két futam után tekintélyes. Jonas Folger 2009 után másodszor állhatott a dobogóra, Johann Zarco pedig először végzett a legjobb háromban.

Egészen fantasztikus versenyt hozott a Moto2-es futam. Az időjárás javult, de a befutó előtt megint esőben versenyeztek a motorosok. Az első sorból induló Takahasi és Marc Marquez nem tudta befejezni a versenyt. Nagyszerűen ment viszont Simone Corsi, aki a hatodik sorból jutott el a dobogóra. Bradley Smith élete második Moto2-es futamán többször is vezetett, végül a negyedik helyen végzett.

Andrea Iannone tavaly öt futamot nyert, pályafutása során ez volt a kilencedik sikere. Tomas Lüthi pedig katari harmadik helye után most második lett, a svájcinak öt győzelme van, de azt még a 125-ösök között és még 2005-ben érte el, Corsi pedig a 2009-es, valenciai futam után állhatott megint dobogóra, a Moto2-ben ez az első pódiuma.

A MotoGP futamra már szakadó esőben készülődtek a versenyzők, aztán a startra némileg csendesedett, de mindenki esőgumikkal indult a felvezető körnek. Jerezben amúgy 123 750 néző figyelte a három kategória versenyét.

Valentino Rossi a 12. helyről startolt és az első helyről rajtoló Casey Stoner már az első körben alaposan ellépett a mezőnytől. Rossi viszont másfél kör után már a negyedik helyre jött fel, Stoner, Lorenzo, Simoncelli volt a sorrend az olasz ducatis előtt. Simoncelli aztán Lorenzót és Stonert is megelőzte, pályafutása során először vezetett a MotoGP-ben. És Rossi is szenzációsan ment 21 körrel a vége előtt, a harmadik helyre jött fel.

Aztán Rossi elszúrta: megelőzte a második helyen álló Stonert, de elcsúszott előtte és ebbe Stoner is belebukott. Fel kellett adnia a futamot, ráadásul nem bírta idegekkel, bemutatott az őt kritizáló közönségnek.

A dráma folytatódott, a 16 körrel a vége előtt Simoncelli is elesett, ráadásul Lorenzo majdnem elütötte, de megúszta az olasz. Lorenzo vezetett, Pedrosa követte, Spies pedig a harmadik helyre jött így fel. Az abszolút újonc Cal Crutchlow pedig az ötödik helyen állt.

A végén még Ben Spies is elrontotta, ezzel nem lett kettős Yamaha-siker. Colin Edwards pedig 37 évesen a dobogóra állhatott volna Jerezben, ha az utolsó körben nem fut ki a kavicságyra. A Yamaha ezzel együtt is legyőzte a Hondát, ami a jelen helyzetben óriási sikernek számít. Rossi pedig a Ducatijával végül az ötödik helyre ért be. Jorge Lorenzo pedig 2010 után megint első tudott lenni.

Eredmények

125 kcm: 1. Nicolas Terol (spanyol, Bankia Aspar Team, Aprilia) 44:50,646, 2. Jonas Folger (német, Red Bull Ajo Motorsport, Aprillia) +17,446 másodperces hátránnyal, 3. Johann Zarco (olasz, Avant-AirAsia-Ajo, Derbi) +23,955

Moto2: 1. Andrea Iannone (olasz, Speed Master, Suter) 49:56,423, 2. Thomas Lüthi (svájci, Interwetten Paddock, Suter) +7,850, 3. Simone Corsi (Ioda Racing Project, FTR) +12,625.

MotoGP: Jorge Lrenzo (spanyol, Yamaha Factory, Yamaha), 2. Dani Pedrosa (spanyol, Repsol Honda Team, Honda) +19,339, 3. Nicky hayden (amerika, Ducati Team, Ducati +29,085