Marc Marquez nagy Doohan-rekorddal zárt

2014.11.09. 15:18

Nehéz versenyt nyert Marc Marquez a MotoGP-szezon utolsó futamán, Valenciában, vasárnap délután. A világbajnok szombati bukása miatt csak az ötödik helyről rajtolt, de hamar feljött a remekül induló Andrea Iannone és a pole-ból kezdő Valentino Rossi mögé.

A start után cseperegni kezdett, úgy tűnt, motorcsere lesz - így váltanak esőgumira -, de végül senki nem jött ki, elállt a kis eső.

Marquez féltávnál megelőzte Rossit, majd Iannonét is, és a kilencszeres bajnok is egy körön belül lehagyta a ducatist. Marquez mintegy másfél másodpercre húzott el, amikor a hajrá kezdetén újra esni kezdett. Iannone és Jorge Lorenzo motort cserélt, utolsónak estek vissza, de a húzásuk nem jött be, mert az eső ismét hamar elállt.

Rossi ekkor még indított egy attakot Marquez ellen, fel is jött hét tizedmásodpercre, de közelebb nem sikerült kerülnie a 21 éveshez. A spanyol az utolsó körökre ismét tudott erősíteni, és végül biztosan győzött.

13. nagydíjgyőzelme volt ez a szezonban, ezzel megdöntötte Mick Doohan 1997-es rekordját, az ausztrál legenda akkor 12-szer nyert.

A világbajnokságban Rossi megtartotta és megszerezte a második helyet, Lorenzo, aki a végén ki is állt, harmadik, Dani Pedrosa negyedik lett.

Marquezéknél nagy az öröm, az öccs, Alex Marquez pár órával korábban megnyerte a Moto3-kategória vb-címét.