Michelisz a határon autózott, így is harmadiknak indul Portugáliában

283098
2016.06.25. 16:15
Az időmérő végén elkövetett hibája ellenére is a harmadik helyről indulhat majd a vasárnapi fő versenyen Michelisz Norbert Portugáliában. A pole a hazai pályán versenyző hondás Tiago Monteiróé lett, a Zengő Motorsport a szezonban először két kocsival indult egy versenyhétvégén.

A legutóbbi, moszkvai versenyhétvége óta két fontos változás történt a WTCC-mezőnyében: a Volvo lecserélte Fredrick Ekblomot Robert Dahlgrenre, a Zengő Motorsport pedig megkapta Angliából a Mugentől Nagy Dániel kocsijába a motort, így Vila Realban a szezonban először három magyar is lesz a rajtrácson.

A Zengő Motorsport persze azért  semmit nem sietett el, sem pénteken, sem a két szombati szabadedzésen nem küldte pályára Nagyot, nehogy a kapkodás miatt technikai probléma lépjen fel.

A portugáliai bünetősúlyok

Citroën C-Elysée WTCC +80 kg

Lada Vesta WTCC +70 kg

Honda Civic WTCC +60kg

Chevrolet RML Cruze TC1 +10 kg

Volvo S60 WTCC +0 kg

Összességében viszont jól alakult a Hondáknak az időmérő előtti felvezetés: a pénteki tesztet Michelisz Norbert, az első szombati szabadedzést Rob Huff (két gyári csapattársa előtt) nyerte, és a második szombati edzésen is csak 3 tizeddel maradt el Michelisz a leggyorsabb José María Lópeztől.

Az időmérő nagyon jól indult Michelisznek, egyből leggyorsabb körrel nyitott, ezt az idejét pedig olyan erősnek érezte, hogy a félórás első harmadban már ki sem jött a bokszból, csak López és a másik citroënes Yvan Muller tudták megelőzni, illetve a hajrában a csapattárs Huff, de a továbbjutása így sem volt veszélyben. Eközben élete első WTCC-s köreit tette meg a 18 éves Nagy Dániel, akinek az idején látszódott, hogy még ismerkedik az eddig vezetett Suzukihoz képest bivalyerős Hondával.

A második harmadot Huff nyitotta jobban, Michelisz mögé zárkózott, csak három tized volt közöttük a különbség, de mivel félő volt, hogy az ellenfelek még felgyorsulnak, mindenki bevállalt még egy gyors kört a biztonság kedvéért. A nagy forgalomban Michelisz nem tudott javítani, de Muller és López beszúrt a két hondás közé, a legjobb öt közé viszont így is simán bekerült mindhárom gyári Honda-pilóta – csak a gyári Hondák és Citroënek kerültek be a harmadik harmadba. A tizedik hely, és vele a fordított rajtrácsos pole a Chevrolet-s Tom Coronelé lett.

A legjobb öt között a hazai pályán versenyző Tiago Monteiro nagyon erős körrel kezdett, Michelisz a határon autózva viszont érintette a szalagkorlátot, utána pedig már nem is tudott versenytempóban autózni. A gyenge idő ellenére is nyert egy helyet, mert López nála is többet kockáztatott, és bár remek körön volt, a legvégét elrontotta, és az egyik kanyarban elfékezve a bukótéren állt meg. Muller ugyan jó időt ment, de Monteiro elé ő sem fért be, a legvégén pedig Huff is hibázott, így ő is Michelisz mögé ért be.

A portugáliai WTCC-időmérő végeredménye

  1. Tiago Monteiro, Honda
  2. Yvan Muller, Citroën
  3. Michelisz Norbert, Honda
  4. Rob Huff, Honda
  5. José María López, Citroën
  6. Thed Björk, Volvo
  7. Mehdi Bennani, Citroën
  8. Tom Chilton, Citoën
  9. Nicky Catsburg, Lada
  10. Tom Coronel, Chevrolet
  11. Robert Dahlgren, Volvo
  12. James Thompson, Chevrolet
  13. Hugo Valente, Lada
  14. John Filippi, Chevrolet
  15. Ficza Ferenc, Honda
  16. Grégoire Demoustier, Citroën
  17. Gabriele Tarquini, Lada
  18. Nagy Dániel, Honda

Michelisz ezzel a harmadik helyet szerezte meg, az élről csapattársa indul majd, közöttük pedig a négyszeres világbajnok Muller kezd majd. Ficza Ferenc a 15., Nagy Dániel a 18. helyről kezdi majd a portugáliai WTCC-futamokat. Nagy időmérős eredményeit törölték, amiért nem állt meg súlyellenőrzésre, de később engedélyezték, hogy rajthoz álljon vasárnap.

A franciák vitték a csapatidőfutamot

Sorban két Honda-győzelem után rettenetesen jó időt ment a Citroën hármasa a csapatidőfutamban. A második a Honda lett, a harmadik nagyon lemaradva Lada, amely újra elrontotta a rajtot, és ezért megint 30 másodperces büntetést kaphatnak, de ez a helyezésükön semmit nem változtat majd.

A két futam vasárnap 16.05-kor és 17.15-kor kezdődik majd.