83 ezreden múlt a bravúr Michelisznek Monzában

2017.04.29. 14:50

A meglehetősen furcsára sikerült két szombati szabadedzés után az időmérőn azért hamar kiderült, hogy a Citroën inkább csak tartalékolt, minthogy bajban lett volna. Az első edzést a Honda (Tiago Monteiro), a másodikat pedig a Volvo (Thed Björk) nyerte – Michelisz Norbert mindkét 45 perces etapot a harmadik helyen zárta –, leginkább erről a két márkáról szólt a nap kezdete.

Az időmérőn aztán Rob Huff megmutatta, nem véletlenül volt verhetetlen a márciusi, szezon előtti teszten Monzában, és sorban két körön folyamatosan javulva az élre ugrott. Válaszul a Volvo és a Honda is egymás mögött, szélárnyékban küldte ki három autóját: ez inkább a svédeknek jött be, hiszen hármas előzéssel taroltak, a Honda nem hogy nem javult, de a triplakísérlet inkább csak komoly lassulást hozott.

A négy kieső (John Filipp, Aurélien Panis, a Ladába beülő amerikai újonc, Kevin Gleason és Nagy Dániel) után kezdődött az igazi harc. A Volvo újra hármasfogattal kezdett, nem is rossz idővel, de Monteiro be tudta őket előzni – egy mért kör után a portugál és a három Volvo mögött Huff volt az ötödik, Michelisz a hatodik, nekik volt egyedül reális esélyük a top 5-be kerülésre, hiszen 221 ezreden belül voltak ők hatan.

Innen nem sikerült a további javítás Michelisznek, aki így

83 ezreddel maradt le a top 5-be jutásról, ennyivel maradt el Huff idejétől.

A magyar túraautós ezzel a fő futamot a hatodik, a fordított rajtrácsos nyitó futamot az ötödik helyről kezdi majd, de csapattársa, Tiago Monteiro a legjobb ötből indulhat majd három Volvo és Huff társaságában.

Végül a volvós Thed Björk nyert minimális különbséggel Monteiro előtt, vagyis az előzetesen a Hondának nagyon nem fekvő pályán is jó eredményt ért el a japán csapat, a Volvo pedig megszerezte első WTCC-s pole-ját. Michelisz az időmérő után még a garázsban adott gyorsértékelésében erre is kitért:

Michelisz Norbert gyorsértékelése a WTCC monzai időmérője után

Hogy mennyire jó kör volt, amint a Q2-ben futott, azt az is mutatja, hogy az az 1:52.606-os idő a második helyre lett volna elég, ha bejut a top 5-be.

A marokkói futam után Monzában sem hozott komoly versenyt a MAC3 csapatverseny, a Volvo két másodperccel verte a Hondát, így a svédek megint elléptek az összetett csapatversenyben.

Vasárnap a kilenckörös nyitó futam 12.15-kor rajtol, a tizenegy körös fő futam 14.15-kor indul.