Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Marquez kiütötte Rossit a bizarr Argentin GP-n

2018.04.08. 22:28

A Forma-1 sem volt eseménytelen vasárnap, de a MotoGP-nek sikerült überelnie. Az Argentin GP félórás csúszással kezdődött, mert esőversenyre készültek, de épp a rajt idejére száradt fel a pálya, így mindenkinek kereket kellett cserélnie. Kivétel egy embert, az élete első pole-jából induló Jack Millert, aki megrizikózta volna a száraz gumit, így az ő szerelőinek nem volt dolguk.

A motorok visszamentek a boxba, majd húsz perc múlva visszatértek. Azért is kellett ennyit várni, mert időközben megint elkezdett cseperegni, így felmerült, hogy mégis esőverseny lesz. Végül az újabb esőzés elmaradt, szárazon indult a futam.

Viszont volt még egy csavar: hogy Millert jutalmazzák, egészen furcsa trükköt találtak ki, üresen hagytak mögötte négy sort a rajtnál, adtak neki úgy 20 méternyi előnyt.

Ám még ez a hiperfurcsa, sosem látott start sem ment simán, mert a felvezető kör végén, másodpercekkel az indulás előtt Marc Marqueznek lefulladt a motorja. Be lehet tolni ezeket a gépekeket, Marqueznek sikerült is, de ehhez ugye előre kellett gurulnia Millerig, majd a forgalommal szembe visszamenni, és beállni a helyére. A produkció elég látványos volt és természetesen szabályellenes, az ellenőrök jelezték, büntetésre számíthat a bajnok.

Miller a szuperpole-ból eljött simán, de pár kör múlva Marquez utolérte és megelőzte. Már vezetett, mire kiötlötték a szankcióját, boxáthajtásos büntetést kapott, át kellett motoroznia lassú tempóban az egész depón. 19.-nek tért vissza a pályára.

Az élen így egy négyes alakult ki, ami elhúzott a mezőnytől, és ment a győzelemért: Miller, Johann Zarco, Alex Rins és Cal Crutchlow, a középső kettő még sosem nyert a MotoGP-ben.

Marquez közben eszeveszett tempóban kezdte meg a felzárkózást, szó szerint tolta le az ellenfeleket, különösen az apriliás Aleix Espargarót. Ütköztek, a másik spanyol majdnem elesett. A bajnokot újra büntették, vissza kellett adnia a helyet az ellenfelének. Megtette, majd természetesen gyorsan újra megelőzte, immár szabályosan.

Az élen a kvartett trióra csökkent 6 körrel a vége előtt, Miller elszabott egy kanyart, szélesen fordult, lemaradt, és a hátrányt már nem tudta ledolgozni.

Marquez közben már a hatodik helyen motorozó Valentino Rossit is befogta, és eljátszotta vele ugyanazt, mint Espargaróval: csakhogy az olasz el is esett. Marquez - ahogy Espargarónak is - azonnal visszaintett Rossinak, vagyis elnézést kért, de ez Rossit nem vigasztalta. Nagy nehezen felállította, és beindította a Yamahát, de pontszerzésre már nem maradt esélye.

Ismét jelezték a sztyuárdok, hogy az esetet vizsgálják, Marquez harmadik büntetésére számíthatott a futamon.

Az élen hárman majdnem teljesen együtt indultak el az utolsó körre, Crutchlow vezetett Zarco és Rins előtt, Honda, Yamaha, Suzuki volt a sorrend. Sajnos a nagy katarzis elmaradt, senki nem tudott előzni, így ez maradt a befutó. Crutchlow karrierje harmadik futamgyőzelmét szerezte a MotoGP-ben, a 2016-os Ausztrál GP után nyert újra.

A felügyelők pedig közölték, Marquez 30 másodperces időbüntetést kap, ezzel kikerült a top 15-ből, azaz a pontszerző helyekről, ahogy Rossi, ő is pont nélkül zárta a napot. 18. lett hivatalosan 5. helyett, Rossi 19.

Aminek viszont még nem volt vége, ugyanis első dolga volt, hogy átmenjen Rossihoz elnézést kérni. Rossi épp nem volt ott, csak a jóbarátja és mindenese, Uccio Salucci, aki klasszikus olasz kétmozdulatokkal hajtotta el Marquezt. Pár szót beszéltek is, Salucci valószínűleg jelezte, nem kíváncsiak a magyarázkodásra.

A párosnak elég komoly előélete van, többször ütköztek már, épp Argentínában is, 2015-ben, majd azév végén, Malajziában is, és utóbbi Rossi vb-címébe került. Megbocsátani sosem tudta Rossi, de 2016 közepén már szóbaálltak egymással, most valószínűleg ennél is hosszabb mosolyszünet következik.

A vb állása a káoszfutam után meglehetősen kusza, Crutchlow életében először vezeti a világbajnokságot.

Argentin GP, végeredmények


    MotoGP (24 kör/115,344 km):
   
1. Cal Crutchlow (brit, Honda) 40:36.342 perc
2. Johann Zarco (francia, Yamaha) 0.251 másodperc hátrány
3. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 2.501
    Az élcsoport: 1. Crutchlow 38 pont, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 35, 3. Zarco 28

    Moto2 (23 kör/110,538 km):
   
1. Mattia Pasini (olasz, Kalex) 40:37.538 perc
2. Xavier Vierge (spanyol, Kalex) 0.850 másodperc hátrány
3. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 1.414 mp h.
    Az élcsoport: 1. Pasini 38 pont, 2. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) 33, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 32

    Moto3 (21 kör/100,926 km):
   
1. Marco Bezzecchi (olasz, KTM) 41:43.822 perc
2. Aron Canet (spanyol, Honda) 4.689 másodperc hátrány
3. Fabio di Giannantonio (olasz, Honda) 4.963 mp h.
    Az élcsoport: 1. Canet 40 pont, 2. Jorge Martin (spanyol, Honda) 30, 3. Enea Bezzecchi (olasz, Honda) 27