Marquez kiütötte Rossit a bizarr Argentin GP-n

2018.04.08. 22:28

A Forma-1 sem volt eseménytelen vasárnap, de a MotoGP-nek sikerült überelnie. Az Argentin GP félórás csúszással kezdődött, mert esőversenyre készültek, de épp a rajt idejére száradt fel a pálya, így mindenkinek kereket kellett cserélnie. Kivétel egy embert, az élete első pole-jából induló Jack Millert, aki megrizikózta volna a száraz gumit, így az ő szerelőinek nem volt dolguk.

A motorok visszamentek a boxba, majd húsz perc múlva visszatértek. Azért is kellett ennyit várni, mert időközben megint elkezdett cseperegni, így felmerült, hogy mégis esőverseny lesz. Végül az újabb esőzés elmaradt, szárazon indult a futam.

Viszont volt még egy csavar: hogy Millert jutalmazzák, egészen furcsa trükköt találtak ki, üresen hagytak mögötte négy sort a rajtnál, adtak neki úgy 20 méternyi előnyt.

Ám még ez a hiperfurcsa, sosem látott start sem ment simán, mert a felvezető kör végén, másodpercekkel az indulás előtt Marc Marqueznek lefulladt a motorja. Be lehet tolni ezeket a gépekeket, Marqueznek sikerült is, de ehhez ugye előre kellett gurulnia Millerig, majd a forgalommal szembe visszamenni, és beállni a helyére. A produkció elég látványos volt és természetesen szabályellenes, az ellenőrök jelezték, büntetésre számíthat a bajnok.

Miller a szuperpole-ból eljött simán, de pár kör múlva Marquez utolérte és megelőzte. Már vezetett, mire kiötlötték a szankcióját, boxáthajtásos büntetést kapott, át kellett motoroznia lassú tempóban az egész depón. 19.-nek tért vissza a pályára.

Az élen így egy négyes alakult ki, ami elhúzott a mezőnytől, és ment a győzelemért: Miller, Johann Zarco, Alex Rins és Cal Crutchlow, a középső kettő még sosem nyert a MotoGP-ben.

MotoGp 2018 Gp Arg START!

Marquez közben eszeveszett tempóban kezdte meg a felzárkózást, szó szerint tolta le az ellenfeleket, különösen az apriliás Aleix Espargarót. Ütköztek, a másik spanyol majdnem elesett. A bajnokot újra büntették, vissza kellett adnia a helyet az ellenfelének. Megtette, majd természetesen gyorsan újra megelőzte, immár szabályosan.

Az élen a kvartett trióra csökkent 6 körrel a vége előtt, Miller elszabott egy kanyart, szélesen fordult, lemaradt, és a hátrányt már nem tudta ledolgozni.

Marquez közben már a hatodik helyen motorozó Valentino Rossit is befogta, és eljátszotta vele ugyanazt, mint Espargaróval: csakhogy az olasz el is esett. Marquez - ahogy Espargarónak is - azonnal visszaintett Rossinak, vagyis elnézést kért, de ez Rossit nem vigasztalta. Nagy nehezen felállította, és beindította a Yamahát, de pontszerzésre már nem maradt esélye.

Ismét jelezték a sztyuárdok, hogy az esetet vizsgálják, Marquez harmadik büntetésére számíthatott a futamon.

Az élen hárman majdnem teljesen együtt indultak el az utolsó körre, Crutchlow vezetett Zarco és Rins előtt, Honda, Yamaha, Suzuki volt a sorrend. Sajnos a nagy katarzis elmaradt, senki nem tudott előzni, így ez maradt a befutó. Crutchlow karrierje harmadik futamgyőzelmét szerezte a MotoGP-ben, a 2016-os Ausztrál GP után nyert újra.

A felügyelők pedig közölték, Marquez 30 másodperces időbüntetést kap, ezzel kikerült a top 15-ből, azaz a pontszerző helyekről, ahogy Rossi, ő is pont nélkül zárta a napot. 18. lett hivatalosan 5. helyett, Rossi 19.

Aminek viszont még nem volt vége, ugyanis első dolga volt, hogy átmenjen Rossihoz elnézést kérni. Rossi épp nem volt ott, csak a jóbarátja és mindenese, Uccio Salucci, aki klasszikus olasz kétmozdulatokkal hajtotta el Marquezt. Pár szót beszéltek is, Salucci valószínűleg jelezte, nem kíváncsiak a magyarázkodásra.

A párosnak elég komoly előélete van, többször ütköztek már, épp Argentínában is, 2015-ben, majd azév végén, Malajziában is, és utóbbi Rossi vb-címébe került. Megbocsátani sosem tudta Rossi, de 2016 közepén már szóbaálltak egymással, most valószínűleg ennél is hosszabb mosolyszünet következik.

A vb állása a káoszfutam után meglehetősen kusza, Crutchlow életében először vezeti a világbajnokságot.

Argentin GP, végeredmények


    MotoGP (24 kör/115,344 km):
   
1. Cal Crutchlow (brit, Honda) 40:36.342 perc
2. Johann Zarco (francia, Yamaha) 0.251 másodperc hátrány
3. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 2.501
    Az élcsoport: 1. Crutchlow 38 pont, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 35, 3. Zarco 28

    Moto2 (23 kör/110,538 km):
   
1. Mattia Pasini (olasz, Kalex) 40:37.538 perc
2. Xavier Vierge (spanyol, Kalex) 0.850 másodperc hátrány
3. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 1.414 mp h.
    Az élcsoport: 1. Pasini 38 pont, 2. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) 33, 3. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 32

    Moto3 (21 kör/100,926 km):
   
1. Marco Bezzecchi (olasz, KTM) 41:43.822 perc
2. Aron Canet (spanyol, Honda) 4.689 másodperc hátrány
3. Fabio di Giannantonio (olasz, Honda) 4.963 mp h.
    Az élcsoport: 1. Canet 40 pont, 2. Jorge Martin (spanyol, Honda) 30, 3. Enea Bezzecchi (olasz, Honda) 27