Hajdúnánáson, 65 milliárdból épül a magyar MotoGP-pálya

DEBRE20200620025
2020.06.20. 15:15

Hajdúnánáson építik meg a magyarországi MotoGP-pályát, jelentették be a városban szombaton tartott sajtótájékoztatón. A motorverseny-pálya 2023-ra készül el, összesen 65 milliárd forintot szán rá a kormány, az elkészülte után pedig legalább nyolc évig rendeznek majd rajta világbajnoki futamot a MotoGP szervezőivel, a Dorna Sportsszal kötött megállapodás alapján.

A 2023-as első MotoGP-futam rendezésének feltétele, hogy 2022 végén, legkésőbb 2023 elején tesztversenyt tartsanak rajta, ekkora készen kell lennie a pályához kapcsolódó szállodáknak, konferencia-központnak, oktatóközpontnak is, mondta el a szombati bejelentésen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki szerint a MotoGP-futam egy Forma-1-es nagydíj megrendezésével egyenértékű marketingszempontból.

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője a projekt gazdasági élénkítőhatását emelte ki, Kósa Lajos országgyűlési képviselő hozzátette, hogy nem egy versenyről szól az új beruházás, évi 200 napon át működnie kell a pályának, aminek egy motoros élménypark is része lesz, írja a Nemzeti Sport.

Az óramutató járásával ellentétesen mennek majd

A 2007-ben 125 köbcentis kategóriában világbajnoki címet szerző Talmácsi Gábor elmondta, hogy régi álma válósul meg azzal, hogy Magyarországon is lesz MotoGP-futam, és nagyon sajnálja, hogy a pályafutása alatt nem indulhatott hazai közönség előtt vb-futamon.

A pálya tervezett, még nem végleges vonalvezetésére térve elmondta, hogy az óramutató járásával ellentétes lesz rajta a haladási irány.

(Borítókép: Tiba István (b) és Kósa Lajos (b3) a térség fideszes országgyűlési képviselői, Szólláth Tibor ( Fidesz-KDNP ) polgármester (b2), Hermann Henrik a Magyar Motorsport Szövetség elnöke (b4), Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző (b5) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a MotoGP Magyarországgal kapcsolatos projektjének sajtótájékoztatóján Hajdúnánáson 2020. június 20-án. / Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)