Az FBI szerint óriási félreértés volt a NASCAR rasszista botránya

2020.06.24. 09:49

Múlt vasárnap a NASCAR egyetlen fekete pilótájának, Bubba Wallace-nak a garázsában egy kötélhurkot találtak, amelyről azt feltételezték, hogy ez egy üzenet a Black Lives Matter mozgalmat támogató Wallace-nak. Az ügyben nyomozás is indult, a NASCAR vezetői pedig azt mondták, hogy örökre kitiltják a versenyeik közeléből azt, aki elhelyezte a kötélhurkot Wallace csapatának garázsában. A Talladega-i futamon versenyzőtársai látványosan álltak ki Wallace mellett.

Az FBI és az igazságügyi minisztérium nyomozása végül azt állapította meg, hogy nem történt rasszista indíttatású fenyegetés, ugyanis a hurok valójában egy ajtón található fogantyú volt, amely már a tavalyi versenyen is a helyén volt, írja a BBC.

„Nem történt szövetségi bűncselekmény”

– áll az FBI jelentésében. A NASCAR-tól kapott videofelvételek alapján megállapították, hogy a kötött fogantyú már 2019 októberében is ott volt a 4. számú garázsban, és a múltheti verseny előtt senki sem tudta, hogy Wallace majd pont ezt a garázst fogja kapni.

A Wood Brothers Racing csapat volt az utolsó, amely Wallace előtt használta ezt a garázst, és egyik alkalmazottjuk úgy emlékezett, hogy már tavaly is látta ezt az ajtófogantyút. A NASCAR is örömét fejezte, hogy Wallace-t mégsem érte szándékos, rasszista inzultus.

Ugyanakkor Wallace a CNN-nek azt mondta, hogy amit a garázsában látott, az szerinte nem egy ajtófogantyú volt. „Az egy hurok volt, akár 2019-ben kötötték oda vagy sem, de az egy hurok volt. Ezek szerint nem nekem szólt, de valaki kötött oda egy hurkot, ennyit állítottam ” – mondta Wallace.

A NASCAR-ban George Floyd halála után betiltották a konföderációs zászló használatát, ennek a döntésnek az egyik fő támogatója éppen Wallace volt, aki emiatt több rasszista üzenetet is kapott.  • Bérelnék
  • Bankszámla