Jerezben kezdődik a MotoGP-világbajnokság

cover
2020.07.18. 10:30

A koronavírus-járvány miatt több hónapos késéssel és jelentősen lerövidített versenynaptárral indul útjára a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei szezonja. Eredetileg húsz futam szerepelt a versenynaptárban, ebből a járvány miatt 13, kizárólag európai pályán megrendezett verseny maradt.

Öt állomáson, így az első versenynek helyt adó Jerezben is, két egymást követő hétvégén kétszer is versenyez majd a mezőny, így az utolsó futamra (ha minden igaz) november 15-én lesz Valenciában kerül majd sor. Egyelőre még bizonytalan, hogy a tengerentúlon tudnak-e további versenyt rendezni novemberben, vagy decemberben.

A királykategóriában, a MotoGP-ben a címvédő és hatszoros világbajnok spanyol Marc Márquez ebben az idényben is esélyes a végső sikerre, legnagyobb kihívója a tavaly második olasz Andrea Dovizioso, a spanyol Maverick Vinales és Alex Rins, valamint a francia Fabio Quartararo.

Kérdéses, hogy a MotoGP-ben hétszeres világbajnok olasz Valentino Rossi folytatja-e jövőre a versenyzést. Úgy volt, hogy májusban, azaz első futamok után dönt a folytatásról, de a koronavírus ezt is felülírta. Rossi hivatalosan még semmit sem közölt, de az olasz sajtó és a SKY Sports szerint hosszabbítani fog a Yamahával és 2021-ben is a mezőnyben marad. (A Yamaha ugyanakkor már márciusban leszerződtette Quartararót a jövő évre, így elvben ő lenne Rossi utódja.)

Magyarországon a MotoGP közvetítési jogait ettől az idénytől a Network4 új sportcsatornája, a hivatalosan augusztus 1-én induló ARENA4 birtokolja (tavaly még a Spíleré vol). A csatorna csütörtöki közleménye szerint a tesztadás még nem mindenhol érhető el, ezért az első két versenyt, azaz

  • a július 12-i Spanyol Nagydíjat 
  • és a július 19-i Andalúz Nagydíjat

a valamennyi jelentős szolgáltatónál elérhető GALAXY4 is közvetíti majd mindkét vasárnap 13:45-től. A futamok kommentátorai továbbra is Czollner Gyula és Szabó Róbert lesznek.

Jerezben vasárnap 11 órakor a Moto3, 12.20 órakor a Moto2, 14 órakor pedig a MotoGP futamára kerül sor (a GALAXY4 csak az utóbbit adja, a betétfutamokat nem.)

(A borítóképen a hatszoros világbajnok Marc Márquez látható. Fotó: MotoGP)