Meghalt a legendás raliversenyző, Ken Block

2023.01.03. 07:17

Az 55 éves Block halálát csapata, a Hoonigan Racing jelentette be kedd hajnalban. Azt írták, hogy a versenyző egy hómobillal szenvedett végzetes balesetet.

Ken látnok, úttörő és példakép volt. És legfőképp, édesapa és férj is. Rendkívül hiányozni fog

– búcsúzott a csapat. 

Ken Block 2005-ben kezdte meg autóversenyzői karrierjét, rögtön az első évben elnyerte az év újonca címet a Rally America bajnokságában. A World Rally Championshipnek (WRC) is versenyzője volt, valamint több címet szerzett ralikrosszban az X Games nevű extrémsport-versenyen.

Ken Block a ralizás mellett a YouTube-on is aktív volt. A nevéhez köthető a Gymkhana-videósorozat, amelyben különféle kaszkadőrmutatványokat hajtott végre. Látványos videói többmilliós megtekintéseket értek el.

Ken Block nevéhez köthető ezentúl a DC Shoes nevű amerikai sportruházati vállalat alapítása is. 

Ezt lehet tudni a balesetről 

A The Guardian szerint a baleset az Egyesült Államokban, Utah államban történt. A helyi hatóságok szerint Ken Block egy meredek lejtőn csúszott le a hómobillal, de eközben a jármű felborult és rá is zuhant.

A súlyos sérülések következtében a versenyző még a helyszínen életét vesztette

– írták a közleményben, amelyben azt is hozzátették: Ken Block egy csapattal együtt hómobilozott hétfőn, de a balesetet egyedüliként szenvedte. 

Az utolsó posztját magyar idő szerint hétfő este osztotta meg az Instagramon, egy 24 órán át, cikkünk írásakor még elérhető Insta-sztoriban. Akkor még autót vezetett azon a havas tájon, ahol később a baleset történt.

Magyarországon is járt, így búcsúznak tőle 

Ken Block 2013-ban járt Magyarországon, akkor a Totalcar egy hosszú cikket és interjút, valamint videót is közölt vele.

Ken Block: A Sierra-affér

Vályi István újságíró – aki akkor találkozott is vele – azt írta: „Ken Block egy volt közülünk. Találkoztunk párszor a világban, még talán a Tisza-cipőt is emlegettük, melyből ez az egy pár volt a gyűjteményében […] velünk volt, élte az életet padlógázon.

Isten nyugosztaljon Ken Block! Good luck and Godspeed on the other side!

– írta posztjában

Talmácsi Gábor korábbi gyorsaságimotor-versenyző, MotoGP-világbajnok szintén egy rövid Facebook-posztban búcsúzott a reggel. „Szomorú hírre ébredtem ma fel. Itt hagyott minket a motorsport legenda Ken Block. Nagyon korai volt. Nyugodj békében Ken” – írta.