Olimpia 2004

Sikerek és kudarcok a második nap délelőttjén

2004. 08. 15., 12:16 | Frissítve: 2004. augusztus 15., vasárnap 13:41

Az olimpia második napján Cseh László országos csúcsot úszott 100 méter háton, ugyanakkor Risztov Éva nem tudott bekerülni a 400 méter gyors döntőjébe. Teniszezőink közül Mandula és Czink is elbúcsúzott, akárcsak a cselgácsozó Ungvári Miklós. Női párbajtőrözőink közül ketten is elődöntőbe jutottak.

Két magyar a női párbajtőr elődöntőkben

A női párbajtőr egyéni küzdelmeiben Nagy Timea és Mincza Ildikó is kínai riválist kapott a legjobb négy közé jutásért. Mindkét magyar vívó kiemelkedően vívott és magabiztosan jutott az elődöntőbe, ami azt jelenti, legrosszabb esetben is egy magyar bronzérem már biztos.

Risztov Éva nem jutott döntőbe 400 m gyorson

Risztov Éva nem tudott úrrá lenni csalódottságán: a szombati negyedik hely 400 m vegyesen úgy tűnt, nagyon megviselte testileg-lelkileg, mi más magyarázná, hogy a vasárnap 400 m gyorson, ahol pedig világ- és Európa-bajnoki ezüstje is van, nem tudta kvalifikálni magát az esti döntőbe. A 4:12.08 perccel csak a 15. idő volt az övé a selejtezőben, ami kellemetlen meglepetés, hiszen éremvárományos volt ebben a számban is.

Cseh László magyar csúccsal elődöntős

A 400 m vegyes olimpiai bronzérmét némiképp csalódásként megélő Cseh László a második versenynapon klasszishoz méltóan vigasztalódott: 54.80 másodperces magyar csúccsal, a harmadik legjobb idő tulajdonosaként jutott be az esti elődöntőbe 100 m háton. A korábbi rekordot a májusi madridi Európa-bajnokságon e számban is aranyérmes Cseh 2003-tól társbérletben tartotta az 54.95 másodperces időt még 2002-ben megúszó Horváth Péterrel.

Kovács Ágnes 100 méter mellen elődöntős

Versenyzés helyett inkább csak fürdőzött, megkóstolta a vizet 100 m mellen Kovács Ágnes vasárnap délelőtt, olimpiai bemutatkozás gyanánt. A legjobb tizenhat közé ugyan továbbkerült (11-ként, 1:09.51 perccel), de - ahogyan ő maga is fogalmazott - még 200-on is indul itt, Athénban, érdemben már a vegyesúszásra összpontosít, abból is a 200 méteres táv az első számú kedvenc.

Mincza Ildikó és Nagy Tímea a nyolcközött

Mincza Ildikó bejutott a 16 közé a női párbajtőrözők egyéni versenyében az athéni olimpián, miután magabiztosan, 15-7-re nyert a holland Sonja Tol ellen, majd a folytatásban német vetélytársát is legyőzte, agy már a nyolcban van. A címvédő Nagy Tímea győzelemmel kezdett a női párbajtőrözők versenyében: szép vívással 14-10-re nyert az orosz Anna Zsivkova ellen. Nagy kapta a három magyar közül a legnehezebb ellenfelet a 32 között, Zsivkova két világbajnoki aranyéremmel is büszkélkedhet csapatban. A címvédő végül magabiztosan győzött, a nyolcaddöntőben pedig az olasz Cascioli ellen lépett tovább.

Az éremesélyesként is számon tartott Hormay Adrien azonban már a 32 között kiesett női párbajtőr egyéniben, miután 15-13-ra kikapott a selejtezőből felkerült román Ana Branzától.

Ungvári győzelemmel kezdett, de kiesett

A 2002-ben Európa-bajnok, a 66 kg-osok között szereplő Ungvári Miklós az athéni olimpia cselgáncsversenyének első fordulójában ipponnal legyőzte Elhin Iszmajlovot, így az egyenes ágon folytathatja szereplését. A hatalmas csata sorsa 3:18 percnél dőlt el, amikor az azrei támadását a kecskeméti dzsúdós egy fejenátdobással megkontrázta, és ez ippont ért.

Ungvári a második fordulóban kikapott Joao Pinától, így már biztos, hogy nem juthat a döntőbe. Ungvári, a nyitómeccshez képest jóval nagyobb lendülettel kezdett, de ez sokáig nem hozott eredményt. Sőt, Pina egy kokával és yukóval simán vezetett a hajráig, s ekkor már csoda kellett volna a fordításhoz. A végén a magyar dzsúdós ugyan kokát ért el, de így is vereséget szenvedett. Ungvári már csak abban bízhatott, hogy Pina legalább a legjobb négy közé jut, így a vigaszágon még ő is éremnért küzdhet. Pina azonban a következő körban simán kikapott kubai riválisától, így Ungvári számára véget ért az olimpia.

Ők is búcsúztak

A címvédő, hatodikként kiemelt amerikai Venus Williams két sima játszmában, 57 perc alatt 6-1, 6-3-ra legyőzte Czink Melindát az athéni olimpia női tenisztornájának 1. fordulójában. A világranglistán 103. Czink Melinda minden dicséretet megérdemel, a játékokban megszorongatta sztárellenfelét, aki ugyanakkor higgadt volt a kritikus labdamenetekben. Czink számára ezzel még nem ért véget az athéni olimpia: Kapros Anikó oldalán ugyanis a Morigami Akiko, Obata Szaori japán páros ellen lép pályára még vasárnap, 16 órától.

Mandula Petra közel egyórás mérkőzésen 6:3, 6:4-re kikapott a tizedik helyen kiemelt svájci Patty Schnydertől az athéni olimpia női tenisztornájának nyitófordulójában. Czink és Mandula búcsúja után egyéniben már csak Kapros Anikó érdekelt a magyarok közül: ő a hazaiak egyik kedvencével, görög Eleni Daniiliduval csatázik várhatóan hétfőn.

Izzasztó vasárnap várt a magyarokra az ötkarikás úszóversenyek második napján. A matiné első magyar szereplője az olimpiai uszodában Szepesi Nikolett volt, aki Egerszegi Krisztina egyik egykori sikerszámában, 100 m háton balsikerrel selejtezett: 1:02.78 perces idővel a 42 fős mezőnyben összesítésben a 21. lett, a Bp. Spartacus 17 éves tehetsége kiszorult a legjobb tizenhat közül. Nem jutott tovább Szűcs Tamás sem: a Ferencváros 23 esztendős versenyzőjének a 200 méteres gyorsúszásban 1:52.26 perces eredménye csak a kieséssel járó 32. helyhez volt elég. Csonka Zsófiának és Erdős Dorottyának sem sikerült a nyolcas döntőbe jutnia női légpisztolyban az athéni olimpián.

Varga, Hirling könnyűsúlyú kétpár is a reményfutamban

A Remsei Mónika, Stift Edit duóhoz hasonlóan a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős is a reményfutamba került az athéni olimpián, miután előfutamában a 2. helyen végzett. A győztes 6:14.55 perces idejéhez képest Hirlingék 6.43 másodperces hátránnyal érkeztek a célba.

A versenytanács már a vártnál korábban, délelőtt meghozta a döntést arra vonatkozóan, hogy törlik a hétfői programot az athéni olimpia evezős viadalán, és ez magyar szempontból azt jelenti, hogy nemcsak a Remsei Mónika, Stift Edit és a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpár, hanem a Bencsik Gábor, Haller Ákos kétpár is csak kedden száll újra vízre - mindhárom egység a reményfutamban érdekelt. A rendezők azért döntöttek így, mert a meteorológusok hétfőre erős szelet jósolnak, ami várhatóan lehetetlenné teszi a versenyzést a szkiníaszi pályán.

N;
hirdetés