Tyimosenko 473 milliót nyert a WPT döntőjében

2009.04.28. 10:34
Április 18 és 25 között zajlott a 25 000 dollár nevezési díjú World Poker Tour (WPT) Championship, 338 pókeres játszott a több mint 2 millió dolláros fődíjért. Az ukrán szupertehetség, Jevgenyij Tyimosenko nyert.

A WPT legnagyobb versenyén a világ legjobbjai vonultak fel, többek között fizetős helyen végzett Brian Rast, Jennifer Harman, Jeff Madsen, Eric Liu, Chris Ferguson, Barny Boatman, Phil Ivey és David Benyamine.

A versenyre egy magyar játékos (az egyetlen magyar WPT-karkötős), Markovits Ádám is meghívást kapott. Markovits jól teljesített az első játéknapon, pedig Phil Ivey és Jeff Madsen is az asztalánál ült. A második játéknapon hatalmas balszerencsével, J-J-val kikapott Nenad Medics 10-10 keze ellen, és a kiesés szélére került. Markovitsnak onnan már nem sikerült felállnia, így a kifizetés előtt búcsúzott, írja a PókerAkadémia.com.

Hat selejtezőnap után alakult ki a hatfős döntő asztal: a korábbi APT Macau győztes, a mindössze 21 éves Jevgenyij Tyimosenko toronymagasan vezette a mezőnyt, őt követte a kétszer EPT-n döntő asztalig jutó Christian Harder és a Team PokerStars Pro, a 2008-as PCA győztese Bertrand ’Elky’ Grospellier.

Sokkal kevesebb zsetonnal állt a 1998-os világbajnok pókerlegenda Scotty Nguyen, a 2006-os Bellagio Cup győztese Shannon Shorr és az izraeli Ran Azor.

A kétmillió dolláros fődíj és a bajnoki cím mellett Grospellier a WPT Év játékosa díjat is begyűjthette, ha az első négy hely egyikén végez, míg Nguyen az élőpóker összkereseti ranglistáján vehette volna át az első helyet a győzelemmel.

Scotty Nguyennek nem sikerült az utóbbi, ugyanis elsőként távozott a hatodik helyen. Nguyen előbb osztott hatosaival duplázta fel Shorr-t, majd ász-drillel maradt alul a szintén ász-drillel, de jobb kísérő lappal rendelkező Harder ellen. Bár történelmet nem írt Nguyen, 286 000 dolláros nyereményével így is előrébb lépett egy helyet (ötödikről negyedikre) a világranglistán.

Az ötödik helyen Shannon Shorr végzett, miután 6-7 lapjaival all-int vesztett Tyimosenko 4-4 keze ellen. A pénzfeldobásos szituációt az A-3-9-J-K boardon vesztette el Shorr, aki 408 550 dollárt kapott teljesítményéért.

Nem sokkal később egy hármas flop előtti all-inra került sor, melyben a három játékos közül legtöbb zsetonnal és leggyengébb lapokkal rendelkező Ran Azor A-7 lapjaival legyőzte Harder A-8 és Grospellier A-J kezét a K-3-7-Q-2 asztalon. Az all-in előtt kisebb stackkel rendelkező Christian Harder végzett a negyedik helyen, míg Bertrand ’ElkY’ Grospellier harmadikként zárt. Előbbi 571 965, utóbbi 776 245 dollárt nyert. Sikerével, Grospelliernek továbbá sikerült megszerzeni a WPT Év Játékosa díjat, és eddig élőpóker nyereményeinek összege átlépte az 5 millió dolláros határt.

A heads-upban Ran Azor és Jevgenyij Tyimoshenko találkoztak. A fiatal ukrán esélyt sem adott ellenfelének, és magabiztosan szerezte meg az első helyet. Az utolsó leosztásban A-3 lapjaival győzte le Azor Q-10 kezét a Q-J-7-10-K boardon.

A korábbi WPT mellékverseny győztes Azor élete legnagyobb sikerét és nyereményét – 1 444 265 dollárt - könyvelhette el második helyezésével, míg az ukrán szupertehetség Timoshenko második nagy versenygyőzelmét szerezte meg, közel 3 millió dollára növelve élőnyereményeinek összegét.