A tíz legőrültebb pókerfogadás

2010.09.13. 21:06
A pókeresek gyakran kötnek őrült fogadásokat, a tét - ha leadott kilókról, akrobatikus mutatványokról vagy az emberi tűrőképesség próbájáról van szó - az életvitelváltás, a presztízs vagy a pénzszerzés.

Már az első világbajnok, Johnny Moss is benne volt különböző fogadásokban az 1970-es években, azóta számos legendás játékos, Stu Ungar, Doyle Brunson, Phil Hellmuth folytatta. A Póker Akadémia összegyűjtötte a tíz legérdekesebbet.

10. Howard Lederer vegetáriánus, pár évvel ezelőtt 10 000 dollárért megszegte fogadalmát. Egy Pot Limit Omaha készpénzes asztalnál David Grey felajánlotta Lederernek, ha eszik egy sajtburgert, 10 000 dollárt kap. Pár perc gondolkozás után Lederer pincért hívott, rendelt egy sajtburgert, megette, állítja, semmi bűntudatot nem érzett.

9. John Hennigan rajongója a nagyvárosoknak, különösen a kaszinóknak. Barátai azzal a fogadással álltak elő, hogy Hennigan töltsön hat hetet az Iowa állambeli kisávrosban, Des Moinesban, cserébe hatszámjegyű összeget kap. Hennigan két nap után feladta.

8. Ted Forrest egyetemi évei alatt kiváló sportoló volt, Mike Svobodny hétezer dollárt ajánlott neki, ha lefut egy maratont a Las Vegas-i Nevada Egyetem futópályáján. Forrest a túlerőltetéstől korházba került, de megnyerte a fogadást.

7. Gus Hansen és Theo Jorgensen 2009 februárjában, a European Poker Tour dániai főversenye előtt boxmeccset vívtak, így népszerűsítették Hansen akkor induló videóblogját. A mérkőzést Jorgensen nyerte, 35 000 dollárt kapott.

6. Phil Ivey és az online pókerprofi Tom Dwan 2010 tavaszán egy tévéműsorban 1 millió dollárban fogadtak, a tét: Ivey nem bírja ki, hogy 1 évig vegetáriánus legyen. A világelső belement, azt nyilatkozta, már régóta gondolkozott az életmódváltáson. Jól bírta hús nélkül, ám pár hónappal később feladta, és 150 000 dollárért kivásárolta magát a fogadásból.

5. Huck Seed sok fogadást kötött az elmúlt években, volt, hogy a hátraszaltót kellett megtanulnia, volt, hogy golfoznia kellett. A legőrültebbet Phil Hellmuthtal kötötte: 18 órát kellett volna a tengerben, vállig érő vízben állnia. 3 órát bírt, feladta és elveszítette az 50 ezer dollárt.

4. Az egyik legfurcsább fogadást három profi, Gavin Smith, Joe Sebok és Jeff Madsen kötötte a 2010-es World Poker Tour LA Poker Classic főversenye előtt. Az elsőként kieső magára tetováltatja a másik kettő arcképét, a második a legtovább versenyben maradó arcképét teteti fel. Először Joe Sebok esett ki, így neki kell Gavin Smith és Jeff Madsen arcképét tetováltatnia, másodikként Jeff Madsen búcsúzott, akinek így csak Gavin Smitht kell magára varratnia. A fogadásról annyit tudni, a pókeresek pénzért kivásárolhatják magukat. Sebok kijelentette, neki nagyobb presztízsveszteséggel járna kifizetni a pénzt, mint tetováltatni.

3. A legendás Doyle Brunson éveken keresztül túlsúlyos volt, és több százezer dollárt vesztett fogadásokon, mert nem tudott lefogyni. 2003-ban ismerősei 10:1-hez kínáltak neki egy 100 000 dolláros fogadást, ha 140 kiló alá megy. Brunson különböző diétákat próbált ki, hatalmas erőfeszítéssel, de elérte a kitűzött célt, és 1 millió dollárt nyert.

2. Ted Forrest és Mike Matusaw 2010-ben nagy tétű fogadást kötött: Forestnek 85 kilóról 63-ra kellett lefogynia, július 15-én 2 millió vagy szeptember 24-én 1 millió dollárt kap, ha teljesíti a kihívást, ha nem, akkor neki kell 150 000 dollárt fizetnie. Forrest az első időpontra teljesítette a szinte emberfeletti fogadást, ám pénzét - anyagi gondokra hivatkozva - Matusaw csak részben adta át. A két barát abban egyezett meg, hogy Matusaw egy összegben fizet egymilliót, a többit ötezer dolláros havi részletekben, 17 év alatt adja meg.

1. Az őrült fogadások királya a backgammon- és pókerjátékos Brian Zembicet, aki az 1990-es évek végén mellimplantátumairól vált híressé. Zembic fogadásból vállalta, hogy egy éven keresztül minimum C-kosaras mellekkel él, cserébe 100 000 dollárt kap. A műtétet Zembicnek kellett volna állnia, ám az őrült játékos meg akarta spórolni a 4500 dolláros kiadást, és backgammonban elnyerte orvosától a műtét költségeit. Egy évvel később Zembic megnyerte a fogadást, de az implantátumokat úgy megszerette, hogy nem vetette ki őket. Történetével tv-műsorokban szerepelt, könyvet is írtak róla.