Fej=ász, homlok=király, orr=dáma

2010.11.18. 15:17
A WPT-bajnok Tekintamgac és a Merit Cyprus Classic High Roller győztes Perica Bukara után újabb nevek a kerültek elő a százmilliós pókercsalásban.

A török származású, hosszú ideje Nürnbergben élő Ali Tekintamgacot csalás miatt kizárták a 3,8 millió euró összdíjazású francia pókertorna, a PPT Cannes döntőjéből, álújságírók jeleztek neki az ellenfelek lapjáról. A WPT-bajnok korábbi eredményeit is így érhette el, jelenleg rendőrségi nyomozás folyik ellene. Barátja, a Merit Cyprus Classic High Roller versenyét megnyerõ Perica Bukara is gyanúba keveredett, de többen benne lehettek a csalásban, írja a Póker Akadémia.

A török Deniz Yavuz korábban a nürnbergi Card Club tulajdonosa volt, ahol Tekintamgac és Bukara rendszeresen pókerezett. Jelenleg övé a Pokerevents.de pókersite, ügyvezető igazgatója a Pokerevents GmbH-nak. Ez a cég szervezte az egyik legnagyobb online pókerterem, a Full Tilt Poker több élőversenyét, például a 2009-es Million Euro Challenge-et és a 2010-es Merit Cyprus Classicot (ezen nyert Bukara High Rollert).

A Million Euro Challenge-en történt az első botrány. Az egyik osztó állítása szerint a Dejan Dimov csalással győzött. A játékosok 10 ezer zsetonnal kezdtek, az osztó viszont további zsetonokat adott Dimovnak, összesen 300 ezer értékben. A zsebében rejtette el, majd apránként feltöltötte vele stackjét.

"Eleinte nem akartam belemenni a csalásba, Dejan azonban rábeszélt, azt ígérte, megosztja velem a nyereményt. Később felvettem a kapcsolatot a Full Tilt Poker egyik vezetőjével, aki egy nürnbergi reptéren folytatott beszélgetés során arra kért, tartsam titokban a történteket, mert már kifizették a pénzt a nyerteseknek, és rossz fényt vetne az ügy a Full Tilt Pokerre."

A Full Tilt Poker cáfolta, hogy csalás történt, szerintük az osztó csak pénzt akart kizsarolni. Hivatalos közleményük szerint vizsgálatot indítottak az ügyben, de nem találtak bizonyítékot a csalásra.

Az ügy valószínűleg összefügg a PPT Cannes eseményeivel. Miután a francia szervezők értesültek az osztó vádjáról, fokozottan figyelték a korábbi versenyein is gyanús Tekintamgacot. Dimov ugyanis szintén a Card Club játékosa volt, közismerten Yavuz, Tekintamgac és Bukara baráti társaságába tartozik. Gyakran látogatták együtt a német-cseh határon fekvő King's Casino Rozvadovot, ahol főként cash game játékokban vettek részt. Tekintamgac csalás gyanúja miatt januárban feketelistára került a kaszinóban.

A jelrendszer

Fejtető = ász, homlok= király, orr = dáma, száj = bubi, áll = 10, nyak = 9, mellkas = 8, has = 7

A csalók és segítőik egyszerű jelrendszerrel kommunikáltak a pókerasztalnál. Az augusztusi Unibet Open Prágán készült videón látszik a Bukarával szemben álló Pokerboom blogger, aki - miután a holland Joost Mengerink megnézi lapjait - láthatóan a szájához, majd a fejéhez nyúl. Ezután jött a mutatás, és Mengerink J-A-t tesz az asztalra.

A WPT Barcelona felvételei még árulkodóbbak. A győztes Tekintamgac a spanyol Roberto Garcia Santiagóval vívta a heads-upot, és egy meglepő megadással nyert, Q-5-tel callolta ellenfele preflop all-injét. A Pokerboom bloggere ott áll az asztalnál, szemben Tekintamgaccal. Santiago megnézi lapjait, a blogger a mellkasához és a nyakához nyúl. Tekintamgac ezután callolja az all-int, Santiago 8-9-et mutat.