A bedőlt terem miatt marakodnak a pókersztárok

2012.03.05. 14:14

A 78 éves Doyle Brunson a modern póker emblematikus figurája, több mint 50 éve játszik. A póker keresztapjaként is emlegetett kétszeres világbajnok blogjában a Full Tilt Poker jelenlegi helyzetéért, betiltásáért nyíltan az egykori világelsőt, Phil Ivey-t nevezte meg felelősnek, írja a Póker Akadémia.

Brunson februárban már botrányt okozott, mikor barátját, Howard Lederert és Chris Fergusont – a Full Tilt Poker korábbi két vezetőjét – megvédte, holott általános vélemény szerint több millió dollárt loptak a terem játékosaitól. Brunson szerint Lederer és Ferguson keveset tudtak a Full Tilt Poker működéséről, és nem voltak tisztában az ellopott pénzekkel.

Daniel Negreanu is felszólalt ellene, a kanadai pókerzseni szerint Brunson hosszan tartó barátságuk miatt védte meg a korábbi vezetőket és csak emiatt nem látja tisztán a helyzetet. „Az általam roppant nagyra tartott Doyle Brunson úgy döntött, megosztja a közvéleménnyel  a Full Tilt Pokerrel kapcsolatos nézeteit. Úgy gondolom, Doyle a régi baráti kapcsolatok miatt vette védelmébe a korábbi vezetőket” – mondta videóblogjában Negreanu. A kérdés igazából nem az, hogy Doyle-nak mit mondtak a korábbi vezetők, hanem hogy Fekete Péntek után miért folytatták a pókerterem reklámozását, mellyel további játékosokat károsítottak meg, és ha ártatlanok, akkor miért nem nyilatkoztak azóta. „Úgy gondolom, ha valaki ártatlan, akkor nem kell bújkálnia” – zárta mondandóját Negreanu.  

Brunson válaszolt az őt kritizálóknak. Véleménye szerint is bűnös Lederer és Ferguson, ám annak mértéke eltúlzott, hiszen a tanácsadó testület tagjaiként csak kevés rálátásuk volt a Full Tilt Poker működésére. „Minden gondolkodó ember belátja, hogy van legalább egy kis esélye annak, hogy Howard és Chris tényleg nem tudott az anyagi problémákról a Fekete Péntek előtt. Ebben az esetben a kérdés az, miért nem tudtak erről az igazgatósági tagok? Mint korábban mondtam, a tagok bizonyosan megkapták a pénzügyi jelentéseket a vezetéstől. A tagok azonban csak amolyan tanácsadó testületként működtek, és semmit nem csináltak ezekkel a jelentésekkel, azon kívül, hogy belepillantottak”.  

Az egész helyzet kialakulásáért a Fekete Péntek utáni események között érdemes szétnézni. Brunson megemlíti, hogy az amerikai piac bezárása után számos komoly érdeklődő volt a Full Tilt Poker iránt, ám azok szinte egytől egyig eltűntek, mikor az online terem egyik fő részvényese, Phil Ivey kapzsiságból beperelte a pókercéget. „Más nagyon gazdag emberek is fontolgatták a Full Tilt megvételét, de amikor a terem egyik fő részvényese pert indított a vállalat ellen, azonnal csökkent az érdeklődők vételi szándéka. Itt van az igazi bűn. Itt történt a legnagyobb hiba. Rossz helyzetfelismerés, kapzsiság, vonakodás a meghátrálástól, stb. Ez volt a valódi bűncselekmény, más megközelítése a dolognak teljesen logikátlan.”

Phil Ivey 2011 május 30-án perelte be a Full Tilt Pokert, azért, mert a terem nem fizette ki a játékosokat. Az eseményekre rögtön reagáló pókerterem szerint azonban az egykori világelső csak a saját érdekeit nézte és pénzt akart. Az egykori világelső még nem reagált az őt érő vádakra.