5 millió dollár adomány a póker-világbajnokságról

2012.07.04. 21:17

A Cirque du Soleil alapítója 5,3 millió dollár adományt "kalapozott össze" a 43. póker-világbajnokság egy jótékonysági fordulóján, amelyen a győztes a pókertörténet legnagyobb nyereményeként 18,3 millió dollárt - 254 ezer dolláros órabérnek megfelelő összeget - vágott zsebre.

A háromnapos pókerversenyt a Guy Laliberté cirkuszalapító által életre hívott, egészséges ivóvízért küzdő karitatív szervezet, a One Drop javára tartották a Las Vegas-i Rio All-Suite szálloda-kaszinóban július 1. és 3. között. A karitatív célú versenyre 1 millió dollár volt a nevezési díj, több, mint eddig bármikor a nevadai városban.

Miután a versenyre 48-an neveztek be, a nevezési díjnak a 11,11 százaléka került a One Drop civil szervezet kasszájába.

"A pókerközösség nyitott és nagyvonalú" - hangoztatta az adományözön után Guy Laliberté, aki öt éve alapította jótékonysági szervezetét azzal a céllal, hogy tiszta ivóvízhez juttasson minél több embert a szegény országokban.

Laliberté arra buzdította a játékosokat, hogy másokat is ösztönözzenek adakozásra az ivóvízellátásra, mert "víz nélkül nincs élet, és mindent meg kell tennünk a védelmére és az igazságos elosztására".

A montreali székhelyű Cirque du Soleilt, amely a világ egyik leghíresebb kortárs cirkuszi társulata, 1948-ban alapította két egykori utcai artista, Guy Laliberté és Daniel Gauthier.

A "millió dolláros" pókerjátékot a Varázsló néven is emlegetett Antonio Esfandiari nyerte, aki azt mondta, hogy játék közben nem is gondolt a pénzre, csak arra, hogy győzni akar.

A játékosok három napon át játszottak szünet - evés és alvás - nélkül, vagyis a győztes negyedmillió dolláros órabérnek megfelelő összegért játszott. Több mint 10 millió dollárt nyert a második helyezett, egy brit játékos is. Az első tíz helyezett összesen majdnem 42,7 millió dollárt kasszírozott - közölte a versenyt szervező World Series of Poker (WSOP).

A 33 éves Esfandiari 10 éve pókerezik, és a győzelem után ő is azt mondta, hogy a nyeremény egy részét jótékony célra ajánlja fel, de hogy mennyit, azt még nem tudta megmondani.