A versenybírók mentették meg Koroknait

2012.07.19. 15:05
Koroknai óriási hibát vétett az 5. játéknapon, de a szervezők megmentették. Az eset jogszerűségen vitatkoznak a pókeresek.

Koroknai András, aki első magyar játékosként jutott világbajnoki döntőbe, majdnem búcsúzott a Las Vegas-i WSOP 5. játéknapján. A nap végéhez közeledve Koroknai egy sztenderdnek nevezhető szituációban, a 15 000/30 000-res vakoknál, a kisvakról ment all-in 2 millió zsetonnal, hogy a kevés zsetonos nagyvakkal eldobassa lapjait. A nagyvak dobott is, erre Koroknai is középre dobta lapjait.

Ezzel azonban óriási hibát követett el, ugyanis nem vette észre, hogy a leosztásban még más is játékban van, Gaelle Baumann ugyanis előről emelt 60 000-ig korábban. Koroknai még megpróbálta megmenteni lapjait, ám csak az egyiket sikerült, így versenybírót hívtak az asztalhoz, írja a Póker Akadémia.

A szabályok szerint amikor egy játékos all-in megy, majd bedobja lapjait, miközben ellenfele megad, akkor lapok nélkül játssza az all-int és elveszti azt, azaz gyakorlatilag áttolja a zsetonjait, vagy a zsetonjai egy részét a másik játékoshoz.

Koroknai egyik lapját még meg tudta menteni, így elképzelhető lett volna, hogy ha ezt figyelembe veszik, és engedményt tesznek, akkor egy lappal játssza az all-int Baumann két lapja ellen. A versenybíró azonban teljesen máshogy döntött.

A szabályok szerint ugyanis bármelyik döntés alapja az lett volna, hogy Baumann egyből megadja Koroknai all-injét, ám erre nem került sor, vagy mert Baumann még gondolkozni akart, vagy mert Koroknai túl gyorsan dobta be lapjait.

Mivel megadás nem volt, így az ún. 83-as szabályt is lehetett alkalmazni. „Ha egy játékos visszaemel, de a lapjait még azelőtt dobottnak nyilványítják, mielőtt az ellenfél megad, akkor a játékos jogosult lehet emelésének visszavételére, és csak a megadással egyenlő összeget kell ellenfelének átadnia.”

A versenybíró Koroknai lapjait dobottnak minősítette, majd a magyar zsetonjai nagy részét, körülbelül 1.9 milliót visszavehette, és mindössze 60 000 zsetont – Baumann eredeti emelésének összegét – kellett átadnia ellenfelének.

A döntés előtt többen értetlenül álltak, különösen Baumann volt csalódott, aki megmutatta K-K lapjait, amivel valószínűleg akkor is kiejtette volna Koroknait, ha a magyar nem dobja be középre lapjait.

Az esetet vitatták, ugyanis a 83-as szabályt csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha van megfelelő méltányossági ok arra, hogy a játékos visszakapja emelésének összegét. Ez Koroknai esetében több szinten is teljesült.

- az ügyeskedést ki lehetett zárni, hiszen Koroknai semmilyen előnyre nem tett szert azzal, hogy direkt bedobta a lapjait
-
zsinórban ötödik napja folyt a játék, az eset a nap végén történt, csak egy cselekvő volt a partiban Koroknai előtt, akit nem láthatott, és erre az osztó sem figyelmeztette
- a játékos érdekeit figyelembe véve, Koroknai minden zsetonját elvenni túl szigorú lett volna, míg Baumann lehet, hogy jobban jár 60 000 plusz zsetonnal, mint egy all-in szituációval 
- a versenybíró megerősítésért még a WSOP alelnökét, Jack Effelt is felhívta telefonon, aki ugyanazt a döntést hozta, melynek értelmében Koroknai megtarthatta zsetonjai nagy részét

A döntés ennek ellenére hatalmas vitát váltott ki a világ legnagyobb pókerfórumán. Bár 2009-ben is történt egy hasonló eset, ott az érintett játékos nem bedobta a lapjait, hanem az osztó húzta be véletlenül. Itt viszont Koroknai hibázott, hiszen ő dobta el a lapjait.

A vélemények megoszlanak, a legtöbben Baumannt sajnálják, és nem értik, hogyan születhetett ilyen döntés, míg mások megértették, hogy a szervezők nem akartak túl szigorú döntést hozni, és a 83-as szabály miatt maradhatott játékban Koroknai.

Mindenesetre Koroknai szemszögéből kedvező döntés született, mert a magyar így továbbjutott a 6. játéknapra, ahol 1 720 000 zsetonnal a 48. helyről kezdett a 97 fős mezőnyben.

A történet iróniája, hogy két nappal később a 7. játéknapon pont Koroknai ejtette ki Baumannt a 10. helyen, aki így nem jutott be a kilencfős októberi döntőbe.