2,5 milliárdot csalt a pókervilágbajnok?

2013.05.18. 20:08

Az Egyesült Királyság legnagyobb múltú kaszinója, a Crockfords Phil Iveyt látta vendégül tavaly augusztusban. Ivey két éjszaka összesen hét órát töltött a baccaratasztalnál, egy gyönyörű ázsiai nővel volt, a játék egyik változatát, a Punto Bancót játszották.

A kilencszeres WSOP-bajnok először 50 000 font (17,5 millió forint)/osztásban fogadott, de ezt alacsonynak találta, és megkérte a kaszinó vezetőit, hadd játsszon 150 000 font/osztás tétben. Engedélyt kapott, és bár a játék elején 500 000 mínuszba került, végül 2 300 000 font pluszban zárta az első estét . Másnap folytatódott nyerőszériája, összesen 7 300 000 font (2,5 milliárd forint) nyereménnyel zárt, írja a Póker Akadémia.

Az ekkora nyereményeket az általános gyakorlat szerint a kaszinók átutalással fizetik a nyertes számlájára, Ivey azonban hiába várta a pénzét, csak a körülbelül egymillió dollárnak megfelelő beszállóját kapta meg. A kaszinó tájékoztatta, csalás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene.

Ivey tagadta a csalást, ügyvédei tárgyalást kezdtek a kaszinóval, de nem jutottak eredményre. Miután a Crockfords közel egy év elteltével sem fizette ki a nyereményt, Ivey úgy döntött, bepereli a kaszinót.

„Eleget tettem a kötelezettségeimnek, én viszont csak egy elismervényt kaptam a nyereményemről, a kifizetés nem történt meg. Úgy érzem, nem maradt más választásom, minthogy megtegyem a szükséges jogi lépéseket."

A Crockfords közleményt adott ki a napokban, amelyben megerősítették, továbbra is csalással vádolják Iveyékat. A vizsgálat során arra jutottak, hogy Ivey és partnere jogosulatlan előnyt szerzett a játékban, a használatban lévő kártyák ugyanis hibásak voltak. A hátlapon lévő díszítés nem volt teljesen szimmetrikus a lapok vágásánál, emiatt Iveyék már a licitálás előtt tisztában lehettek az érkező lapok értékével.

Ezt a feltevést erősíti, hogy Ivey partnere - akit összejátszás miatt több kaszinóból kitiltottak - megkérte az osztót, fordítsa el 180 fokkal a legértékesebb lapokat, és úgy tegye vissza a pakliba. Arra hivatkozott, hogy Ivey babonás. Mivel az osztó nem tudta, hogy nem szimmetrikus a kártyák hátlapján lévő díszítés, belement, hiszen úgy gondolta, ebből senkinek nem származik előnye. A vizsgálat azonban bizonyította, 180 fokkal elfordítva könnyen felismerhetővé váltak a lapok.

A Crockfords azt már nem indokolta, hogyan fordulhat elő egy nagy presztízsű kaszinóban, különösen high stakes játékban, hogy hibás paklit használnak. Az ismétlődő geometriai mintázatú lapokat a legtöbb kaszinó már régen kivonta a forgalomból, mert gyakori volt a hasonló hiba.

Az eset megosztja a közvéleményt. Sokan úgy gondolják, ha nem Ivey jelölte meg a lapokat, hanem gyárilag voltak hibásak, a kaszinó felelőssége az eset. A pókerklasszis még akkor sem vádolható csalással, ha valóban észrevette és kihasználta a hibát.

A póker Tiger Woodsaként emlegetett Ivey-t a világ legjobb pókeresének tartják. Teljes élőtorna-nyereménye 17,6 millió dollár, emellett minden idők legnagyobb online high stakes nyerőjének számít, 16,7 millió dollárt keresett ebben a műfajban. Vagyonát több mint 100 millió dollárra becsülik.