Szándékosan esett ki a pókervilágbajnok

2013.09.06. 15:56
Daniel Negreanu felhúzta magát egy új szabályon, vakon all-in ment, hogy kiessen. Juhász Benjámin a középmezőnyben, a Barcelona világbajnoka, Gerard Piqué az élmezőnyben folytatja.

A főverseny és a Super High Roller után csütörtökön újabb kiemelt verseny indult az EPT Barcelonán, a 10 ezer euró (3 millió forint) nevezési díjú High Roller torna 1. napjára 168 játékos nevezett. A verseny nyereményalapját még nem adták ki a szervezők, mivel a 2. nap on is lehetőség lesz a nevezésre, vagyis tovább nőhet a díjalap .

Kilencven játékos vívta ki a továbbjutást, köztük Juhász Benjámin, aki 52 000 zsetont gyűjtött, a 42. helyet szerezte meg. A legtöbb zsetont a német Ole Schemion gyűjtötte, 393 600-zal vezeti a versenyt.

A Barcelona hátvédje, Gerard Piqué szintén a közvetlen élmezőnyhöz tartozik, 308 500-zal 5. helyen áll. A spanyol aktívan és jól pókerezett, igaz, legnagyobb visszhangot kapó partijában hibát követett el. Azt hitte, hogy egyik ellenfele all-in ment a 3. vakszinten, mire közölte, hogy megad, osztott dámákat tett az asztalra. Ellenfele azonban nem volt all-in, csak emelt. A szabály szerint az ellenfél eredeti emelése és a megadás maradt érvényben, Piqué pedig - mivel mutatott - nyílt lapokkal kényszerült lejátszani a partit.

Az A-A-2 flopot mindketten checkelték, majd a 3-as turnt is. A 6-os riveren Piqué ellenfele hívott, a spanyol kis gondolkodás után tartott. Az ellenfél 5-3-at, vagyis kisebb két párt mutatott, nem sikerült elhitetnie Piqué-vel az ász drillt, írja a Póker Akadémia.

Botránytól sem volt mentes a nap. A Tournament Directors Association (TDA) több változtatást vezetett be az élőversenyek szabályrendszerében nemrégiben, az új 29-es szabály alkalmazásából lett baj. A szabály szerint ha egy játékos nincs legalább karnyújtásnyira székétől az osztás megkezdésekor, dobottnak minősítik lapját.

A PokerStars-profi Daniel Negreanu a szomszédos asztalnál ülő Philipp Gruissemmel beszélgetett, saját széke mellett állt, épp kérdéses távolságra. A beszélgetés közben betette a kisvakot, de nem ült le, ismét Gruissem felé fordult. Közben kiosztották a lapokat, majd az osztó behúzta Negreanu vakját. Negreanu, aki korábban már bírálta a 29-es szabályt, visszafordult, hogy ellenőrizze, hol tart a kör, és szembesült a történtekkel.

„De hisz itt voltam! Épp itt álltam!" - mondta felháborodottan, mire a floormant hívtak. „Itt álltam a székem mellett és Philippel beszélgettem! Egy lépésre voltam a székemtől, már a vakot is betettem". A floorman helyesnek ítélte az osztó döntését, Negreanunál elszakadt a cérna. 

„Basszátok meg a szabályotokat!" - mondta, valamint bejelentette, hogy nem játszik tovább, vakon all-in megy a következő leosztásban. Hiába igyekezett jobb belátásra bírni a versenyigazgató, a kanadai egyre csak szidta a szabályt, eltántoríthatatlan volt tervétől. A következő leosztásban valóban középre lökte zsetonjait, anélkül, hogy megnézte volna lapjait. Timothy Adams hetesekkel tartott, megnyerte a kasszát a 2-2-2-5-J boardon. Negreanunál A-3 volt.

A kanadai világbajnok ezután elviharzott, a twitteren szidta tovább a szabályt, később lehiggadt, újabb 10 ezer euróért visszavásárolta magát, bocsánatot kért. Végül 50 400 zsetonnal kivívta a továbbjutást.