Jelölt kártyákkal csalt, letartóztatták a világ legnagyobb szerencsejátékosát

2013.10.01. 14:39
Archie Karas korábban 50 dollárból nyert 40 milliót, most 8 ezres csalásért kerülhet börtönbe.

A San Diego Megyei Ügyészi Hivatal csalás vádja miatt eljárást indított a 62 éves high stakes pókeres, Archie Karas ellen. A rendőrség kedden tartóztatta le Las Vegas-i otthonában, a Clark Megyei Fogházba szállították.

Az ügyészi hivatal közleménye szerint Karas a kaliforniai Barona kaszinó blackjack játékában csalt júliusban. A biztonsági kamera rögzítette, amint megjelöli a kártyák hátoldalát, körülbelül 8 ezer dollárt nyert a jelölt paklikkal, írja a Póker Akadémia.

Ha a vád beigazolódik, három év börtönt kaphat. Korábban is gyanúsították csalással, bíróság elé azonban először kerül.

Karast - eredeti nevén Anargyros Karabourniotis - a világ legnagyobb szerencsejátékosának tartják. 17 évesen hagyta el Görögországot, Los Angelesbe költözött, pincérként kezdett dolgozni. Kiváló pooljátékos volt, pénzért játszott a helyi klubokban. Hamar felfedezte, hogy a játékkal sokkal többet keres, mint a munkahelyén, feladta állását, a helyi pooltermek ismert alakja lett.

Később a póker felé fordult, mert úgy látta, a kártyaasztaloknál még többet tud keresni. Bárkivel hajlandó volt kiállni bármekkora pénzben. Sok millió dollárt keresett a kártyaasztaloknál, de sosem tudott megállni, mindig elvesztette a pénzt. Miután 1992-ben sokadszor is elvesztette teljes vagyonát - akkor épp 2 millió dollárt -, Las Vegasba utazott, mindössze 50 dollárral a zsebében. Ekkor vált igazi legendává.

Már az első napon több tízezer dollárt nyert, az elkövetkező két évben pedig 40 millió dollárra tornázta fel az összeget, miközben olyan legendákkal pókerezett, mint a háromszoros világbajnok Stu Ungar és Chip Reese. Karas teljesítménye a "Nagy Széria" néven vonult be a kártyatörténelembe.

Bukása 1995-ben kezdődött. Ekkor fordult a kocka- és baccaratjátékok felé, néhány hét alatt minden pénzét elvesztette. Utolsó milliójával visszatért a pókerasztalokhoz, megduplázta az összeget. A 2 millió dollár azonban ismét csak napokig tartott, a kocka és baccarat ezt is elvitte.

Karas azóta is többször kapaszkodott fel milliós nyeremény fölé különböző szerencsejátékokban - a 40 milliót soha többé nem közelítette meg -, de mindig elvesztette a pénzt.