Csak speciális kontaklencsével láthatta a jelölt lapokat, lebukott a pókerbajnok

2013.10.17. 14:33
Pókeres csalásokra specializálódott nemzetközi bűnszervezet után nyomoz a német rendőrség.

Az augsburgi rendőrség szeptember végén letartóztatta a WPT-bajnok Ali Tekintamgacot. A vádak szerint vezető szerepet játszott egy élőpókeres csalásokra specializálódott nemzetközi bűnszervezetben.

A török származású német először 2010 novemberében bukott le, a Partouche Poker Tour (PPT) cannesi nagydöntőjéből zárták ki, áltudósítók jeleztek neki az ellenfelek lapjairól.

A német rendőrség most Kadir Karabulut után nyomoz. A Tekintamgac baráti köréhez tartozó pókeres szintén fontos szerepet tölthet be a bűnszervezetben. Karabulutnak márciusban nyoma veszett, utoljára egy augsburgi barátja látta, akinek azt mondta, egy napra Münchenbe utazik.

A török elhagyott Audi A4-esét áprilisban találták meg az Augsburghoz közel fekvő Lechhausenben. Ekkor úgy tűnt, Karabulut bűncselekmény áldozata lett, a nyomozás során azonban valószínűbbé vált, hogy Törökországba menekült a hatóság elől, írja a Póker Akadémia.

Karabulut 2011 januárjában bukott le, az utrechti Dom Classics főversenyéről zárták ki. Tekintamgac is ott volt a tornán, de a novemberi botrány miatt nem indult, cash game játékokban vett részt.

A két kártyás ezután kisebb versenyekre nevezett, illetve cash game asztalokon, zártkörű játékokban pókereztek. Csalási technikájuk finomodott, a vád szerint többek közt megjelölték a lapokat, a jelölések kizárólag speciális kontaktlencsével voltak láthatók. Karabulut Audijában találtak ilyen kontaktlencséket, jelölőanyagot, valamint egyéb élőpókeres csaláshoz használható high tech eszközöket.

A rendőrség szerint több tucat tagja lehet az élőpókeres csalásokra szakosodott bandának. A szervezet székhelye valószínűleg Németország, de a szomszédos országokban is lehetnek tagok.

Korábban a szerb Perica Bukara, a macedón Dejan Dimov és a török Deniz Yavuz került csalás gyanújába. Yavuz a nürnbergi Card Club tulajdonosa volt, ahol Tekintamgac és Karabulut is gyakran feltűnt, mindannyian egy baráti körhöz tartoznak. Tekintamgac ügyvédje, Michael Weiss elhárította az újságírói kérdéseket, mint mondta, a bíróságon kívánja bemutatni, mire épül a védelem.

Tekintamgac közel 500 ezer dollárt (105 millió forint), Karabulut több mint 150 ezer dollárt (31 millió forint) nyert élőversenyeken, de ennél sokkal többet kereshettek cash game játékokban.