A brutális német az év pókermilliárdosa

2013.12.29. 15:21
A legeredményesebb Niklas "ragen70" Heinecker egymaga 2,3 milliárdot nyert az évben.

A póker tudásalapú játék, az eredményre azonban a szerencse is hatással van. A legjobb játékosok is belefutnak rossz szériákba, amelyek akár több hónaposak lehetnek. Hosszútávon azonban érvényesül a tudás, így az év legnagyobb nyerői olyan kártyások, akik a játék meghatározó alakjai, legjobbjai.

2013 sztárja Niklas Heinecker volt, ő az online játékokban ragen70 nicken ismert. Heinecker brutális dominanciával uralta az online cash game játékokat, 6,3 millió dollárt
nyert, ez körülbelül 1,3 milliárd forintnak felel meg. A fiatal, 29 éves német átlagosan minden leosztásával 100 dollárt, mintegy 20 ezer forintot keresett, írja a Póker Akadémia.

Heinecker élőversenyeken is indult, és az év 5. legnagyobb nyerője volt ebben a műfajban. Nyereménye 4,5 millió dollár, körülbelül 1 milliárd forint, amit nagyrészt a júniusi makaói szupertorna, a GuangDong Asia Millions megnyerésének köszönhet.

Teljes idei nyereménye 10,7 millió dollár, azaz 2,3 milliárd forint. Igaz, valamelyest csökkenti az
összeget, hogy míg a cash game játékban szerzett dollárok profitot, a versenynyeremények bevételt jelentenek, mert lejön belőlük a nevezési díj.

Az év legtöbbet nyerő versenypókerese a WSOP Main Event-bajnok Ryan Riess lett 8,4 millió dollárral (1,7 milliárd forint). A versenyek esetében sem mindegy, melyik tornán kap jó, vagy rossz szériát egy játékos. Riessnek például a világbajnokságon jött ki a lépés, 8,3 millió dollárt kapott a címért, az év többi versenyén viszont összesen 100 ezer dollárt kártyázott össze, ez pedig kevés ahhoz, hogy az amerikait a műfaj legjobbjai között emlegessünk, vb-cím ide vagy oda.

Annak eldöntésében, hogy ki a legjobb a versenyjátékosok között, a három nagy éves ranglista, a Global Poker Index (GPI), a CardPlayer és a Bluff rangsor segít. A rangsorokban megszerzett pont a versenyek nevezési díjától, az indulók számától és az elért helyezéstől függ, bár ezek súlyozását tekintve vannak minimális eltérések.

A PokerStars-profi Daniel Negreanu végül mindhárom ranglistán az élen végzett, egyértelműen ő volt a legjobb a tornaasztaloknál 2013-ban. Bár nyereményét tekintve nem került a legjobb 10-be, azért nincs oka panaszkodni, 3,2 millió dollárral a 13. legnagyobb nyerő volt.

A kanadai 14 tornán ért pénzbe, behúzta az először megrendezett WSOP Asia Pacific főversenyét, de a WSOP Europe-on is nyert, a High Roller bajnokságon.

Az online versenyjátékosok esetében a P5s magazin világranglistájára érdemes hagyatkozni. Itt Stefan "mindgamer" Jedlicka vezet, az osztrák október 20-án 7464 játékos közt szerzett 2. helyet a PokerStars heti nagyversenyén, a Sunday Millionon, nyereménye 129 ezer dollár volt, december 1-én pedig megnyerte ugyanezt a tornát, 7430 játékost utasított maga mögé. Ekkor 223 ezer dollárt kapott.

Jedkicka az egész évben kiegyensúlyozottan teljesített, az élre azonban ezzel a két eredménnyel állt. Ha pusztán matematikai alapokra támaszkodunk, már annak a valószínűsége is elenyésző, hogy egy játékos két Sunday Million-döntőt játsszon nyolc kísérletből - Jedlicka maximálisan nyolc Sunday Millionon vehetett részt október 20-tól -, az esély mintegy 0,004 százalék. A két heads-up döbbenetes eredmény.

Az online versenypókeresek ranglistáján szoros az állás, csak az ünnepek alatt dől el, ki lesz 2013 legjobbja. Egy magyar pókeresnek is esélye van, Turmezey "breeth" Péter a 20. helyen áll, egy nagy győzelem akár az első helyig repítheti.