Minden idők legsikeresebb pókerese átverte a szervezőket

2014.04.12. 15:30

Atlantic City illusztris kaszinója, a Borgata Hotel Casino & Spa beperelte minden idők egyik legsikeresebb pókeresét, Phil Ivey­t. A kaszinó szerint Ivey és a vele lévő nő amiatt nyertek, mert a kártyák hibásak voltak. Ivey észrevette, hogy a hátlapon lévő díszítés nem teljesen szimmetrikus a lapok vágásánál, így már a licitálás előtt tisztában lehettek az érkező lapok értékével, írja a PókerAkadémia.

A kilencszeres WSOP bajnok pókeres több alkalommal kihasználta a hibás paklit a baccara asztaloknál. A kereset megnevezi a kártya gyártóját, a Gemaco Inc. of Blue Springs vállalatot, valamint Ivey hölgypartnerét is, aki az ázsiai származású Cheng Yin Sun. A vád szerint a hölgynek az volt a feladata, hogy az osztókat manipulálja.

Megkérte az osztót, fordítsa el 180 fokkal a legértékesebb lapokat, és úgy tegye vissza a pakliba. Mivel az osztó nem tudta, hogy nem szimmetrikus a kártyák hátlapján lévő díszítés, belement ebbe. 180 fokkal elfordítva azonban könnyen felismerhetővé váltak a lapok.

A Borgata 9,6 millió dolláros, vagyis mintegy 2 milliárd forintos kártérítést követel. A videófelvételek szerint a csalásra 2012­-es játékokban került sor. A kaszinó vélhetően a Crockfords­ügy miatt indított több évre visszamenő vizsgálatot.

Az Egyesült Királyság legnagyobb múltú kaszinója, a Crockfords ugyancsak 2012-­ben látta vendégül Ivey­t és Yin Sunt. Ivey először 50 ezer font (17,5 millió forint) /osztásban fogadott, de ezt alacsonynak találta, és megkérte a kaszinó vezetőit, hadd játsszon 150 ezer font/osztás tétben. Engedélyt kapott, és bár a játék elején 500 ezer mínuszba került, végül 2,3 millió font pluszban zárta az első estét. Másnap folytatódott nyerőszériája, összesen 7,3 millió font (2,5 milliárd forint) nyereménnyel zárt.

Ivey végül csak a körülbelül egymillió dollárnak megfelelő beszállóját kapta meg. A kaszinó arról tájékoztatta, csalás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene. Később bebizonyosodott, hogy a játékban lévő hibás paklival szereztek előnyt.

A Crockfords és Ivey azóta is perben áll egymással. Sok vélemény szerint mivel nem Ivey jelölte meg a lapokat, hanem gyárilag volt hibás a pakli, a pókerklasszis nem vádolható csalással. Akkor sem, ha valóban észrevette és kihasználta a pakli hibáját.