Lékó kibrusztolta az utolsó győzelmet

2008.11.25. 17:29
A drezdai sakkolimpia befejező, tizenegyedik napján a magyar férfi válogatott győzelmével a nyolcadik helyre lépett előre, ami összességében elfogadható, de lehetett volna sokkal jobb is. Lékó és Polgár nyert, előbbi vérfagyasztó csatában, hat óra alatt, utóbbi virtuóz játékkal. A nők megdöbbentő hibák miatt remiztek az üzbégekkel. Oroszország és Kína érem nélkül maradt, az amerikaiak két bronzot nyertek, az örmények és a grúzok végeztek az élen.

A magyar férfi válogatott a sakkolimpia befejező napján a fehéroroszoknál könnyebb ellenfelet nem is kaphatott volna, valamennyi táblán gyengébb játékos ellen kellett felvenni a harcot.

Először Berkes Ferenc fejezte be partiját, sötéttel döntetlennel zárt, ami azt jelentette, vereség nélkül játszotta végig a tornát, kilenc partijából négyet megnyert, ötször fél pontot ért el.

Polgár Judit sötéttel tért vissza betegsége után, és ezúttal is szokásos harcmodorát hozta, az ellenfél legjobb pontszerzőjét – 8 meccs, hét pont – pillanatok alatt verte szét, a teljesen szabaddá váló f-vonalra összpontosította támadását. Mivel vezére és bástyája is betört, riválisa a megadást választotta, harmincnégy lépés alatt véget ért a találkozó.

Almási Zoltán, a legmegbízhatóbb magyar ellenben időzavarba került, és érthetetlen hibát követett el, elnézte vezérét. Ellenfele bástyasakkot adott, közben Almási vezére ütésben maradt, védtelenül. Miután szembesült hibájával, azonnal feladta.

Így Lékó Péterre várt a feladat, hogy megmentse az újabb váratlan döntetlentől a csapatot. A legjobban jegyzett nagymester ezt meg is tette, bár nem könnyen, 130 lépés után nyújtott kezet neki az idősebb Zsigalko testvér.

Lékónak gyalogelőnye maradt a végjátékra, állását masszívan építgette, fárasztotta riválisát, aki a 115. lépésben végzetes hibát követett el. Utána már csak az volt a kérdéses, mikor fejeződik be a parti. Egy-egy bástya és huszár volt a táblán ekkor, három gyalog mellett.

Lékó pazarul vette le Zsigalko utolsó gyalogját, ellenfele huszárját áldozta az egyik világos gyalogért, de utána már nem tehetett mást, mint hogy elismeréssel gratuláljon, több mint hatórás csatát bukott el.

leko peter

Lékó összességében jól küzdött, hat győzelem mellett háromszor ért el döntetlent, egyszer kapott ki, Ivancsuktól, ami vállalható, mert az ukrán előtte áll a világranglistán.

Az eddig veretlen ukránok hatalmas esélyt szalasztottak el, a zárófordulóban nem tudták verni az amerikaiakat, így a végső győzelem lehetősége elúszott, mi több, még a dobogó is, mert oda éppen az amerikaiak léptek fel. Az örmények már nyertek olimpiát, erő felett játszottak végig, az előzetes besorolásuk gyengébb volt, mint a magyaroké. Az örményeket amúgy Lékó Péter apósa, Arsak Petroszjan vezette.

A magyar női válogatott ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, rapszodikus volt, pedig a játszmák felénél még úgy látszott, valamennyi parti hozható.

Az éltáblás Hoang azonban megingott, Vajda Szidónia pedig mattot kapott. Ezen a szinten nem szokott előfordulni, de úgy engedte át a kezdeményezést, hogy hibái után nem tudott menekülni. Vajda imponálóan kezdte a tornát, hat meccsből 5,5 pontot szerzett, az utána következő négyből viszont nullát. Mádl Ildikó és Rudolf Anna mentette meg a csapatot az újabb kínos vereségtől, a tizennegyedik helynél azonban előbb nem juthattak.

Eredmények

FÉRFIAK: Magyarország-Fehéroroszország 2,5-1,5

Lékó Péter (2747 Élő-pont)-Szergej Zsigalko (2592) 1-0

Alekszej Alekszandrov (2617)-Polgár Judit (2711) 0-1

Almási Zoltán (2663)-Alekszej Fedorov (2584) 0-1

Andrej Zsigalko (2568)-Berkes Ferenc (2645) döntetlen

NŐK: Magyarország-Üzbegisztán 2-2

Hoang Thanh Trang (2483 Élő-pont)-Nafisza Muminova (2240) 0-1

Olga Szabirova (2185)-Vajda Szidónia (2380) 1-0

Mádl Ildikó (2376)-Irina Gevorgyan (2179) 1-0

Nodira Nodirjanova (2118)-Rudolf Anna (2318) 0-1