Kaszparov tévedett, Anand verhetetlen

2010.05.12. 10:41
Nem használta ki élete nagy esélyét a bolgár Veszelin Topalov, miután a sakk világbajnoki döntő 12. partiját hazai közönség előtt bukta el. Az indiai Anand keze nem remegett, tökéletesen játszva nyert, így lett a sportág mindenek felett álló bajnoka, és még 1,2 millió eurót is elvihet. A vesztes 800 ezret kapott.

A szófiai sakk világbajnoki döntő előtt Kállai Gábort kértük, hogy értékelje az esélyeket, aki azt mondta, hogy négy vagy öt parti fog eldőlni, és a legminimálisabb különbséggel Anand nyer a bolgár Veszelin Topalov ellen.

A korábbi kapitány megérzése bejött, miután az utolsó partit sötéttel megnyerte az indiai Vishwanathan Anand, összesítésben 6,5-5,5-re nyert. Ezzel a most lezárult címegyesítés után a sakkozás abszolút világbajnokának tekinthető.

„Garri Kaszparov körülbelül egy éve úgy gondolta, Anand hanyatlani fog, mert idősebb, és fizikailag nem fogja bírni a terhelést, a fiatalabbak állóképessége jobb. Szerencsére Anand nem foglalkozott ezzel az érveléssel, és ugyan kétszer is veszített, az utolsó partiban fölényesen, szellemesen, eleganciával tele játszott, és tökéletesen kihasználta ellenfele megingását. Topalov akarnok módjára vette fel a harcot a tizenkettedik partiban is, fékezhetetlen győzni akarás jellemezte, de ez most a visszájára sült el. Vélhetően tartott attól, ha döntetlent játszik, akkor a rapid partikban nem lesz esélye. Ezért vesztőt húzott a harmincadik lépésben, az f5-ös gyaloglépés helyett a huszárjával kellett volna d2-t választania. Nem ezt tette, onnan már csak menekült, de reménytelen helyzetben volt, mert a királya végzetesen rosszul állt.”

A két nagymester a befejező partiban a vezércsel Lasker változatában feszült egymásnak, Anand végig kontrollálta a partit, a döntetlent megerőltetés nélkül tartotta, aztán lecsapott a hibára.

A végén élvezet volt nézni, hogy nyerte le riválisa vezérét, Topalov pedig az 56. lépés után gondolta úgy, nincs értelme a tovább vergődésnek, mert egyik tisztjét elveszített volna, és a c-vonalon megiramodó sötét gyalogot nem tudta volna visszatartani.

„A hazai pálya nyomását sem viselte túl jól Topalov, hiszen pontosan tudta, annál nagyobb esély, hogy legyőzze Anandot nem kínálkozhat, mint most, ráadásként világossal kezdett” – magyarázta Kállai.

Hozzátette, az első partiban azért veszített Anand – lesöpörte ellenfele -, mert rosszul készült fel a Grünfeld változatra, és a légtérzár miatti autózás is sokat kivehetett belőle. A nyolcadik partit azért veszítette el, mert sorozatosan rosszakat húzott, de még így is tarthatta volna a döntetlent, de az 54. lépésben megtalálta az egyetlen vesztő lépést. Ha bármi mást lép, akkor kihúzza.

„Elmondható, hogy Anand élvezte a sakkot. Már felette áll mindennek, nem a karrierje, a világbajnoki címek, vagy az eurószázezrek miatt sakkozik, hiszen már háromféle lebonyolításban is megnyerte. Azért játszik, mert élvezi. Nyilván a folyamatos győzelmek is motiválják, de nem ez az elsődleges.”

Kállai kifejtette, hogy a sakkozás nagyot nyert ezzel a döntővel, mert az utolsó lépésig kijátszották a partikat, az utolsó kérdést is feltették maguknak.

„Nagyon minimális fintorgás lehet Ananddal szemben, és csak annyi, hogy a világranglistán csupán harmadik, és azt a tizennyolc éves Magnus Carlsen vezeti, aki most még elismeri, hogy Topalov és Anand egyelőre jobb nála.”