Iljumzsinov maradt a Nemzetközi Sakk Szövetség elnöke

2010.09.29. 16:48

A 15 éve regnáló Kirszan Iljumzsinov további négy esztendőre a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke maradt, miután szerdán megnyerte az oroszországi Hanti-Manszijszkban tartott választást a korábbi világbajnok Anatolij Karpovval szemben.

Az orosz hírügynökségek jelentései szerint a FIDE kongresszusán - amelyet a jelenleg is zajló 39. sakkolimpia helyszínén rendeztek - a 48 esztendős sportvezetőnek 95 delegált szavazott bizalmat, míg 59 éves vetélytársa 65 voksot kapott.

Iljumzsinov az ország déli részén fekvő Kalmük Autonóm Köztársaság elnöke is egyben, de erről a tisztségéről a Kreml utasításának megfelelően néhány napon belül le kell mondania.

Karpov az orosz sportági szövetség legutóbbi, moszkvai ülése után a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult azzal a panasszal, hogy Iljumzsinovot jogszerűtlenül jelölték elnöknek. A lausanne-i székhelyű CAS hétfőn elutasította a korábbi világbajnok beadványát, indoklásában pedig jelezte, ezzel az üggyel az orosz hatóságokhoz kell fordulni.