Polgár Judit szórakozott a világbajnokkal

2010.11.22. 11:17
Polgár Judit 3,5-0,5-re verte meg a bolgár Veszelin Topalovot egy mexikói torna döntőjében. A rapid játszmákban sokkal frissebben, és átütőbben játszott, mint a sakkozás 2005-ös világbajnoka.

A női világranglistát több mint tíz éve vezető Polgár Judit három férfi társa előtt nyert meg egy négyrésztvevős mexikói sakktornát.

Az elődöntőben az ukrán olimpiai bajnok csapat éltáblását, Vaszilij Ivancsukot 2,5-1-5-re verte a rapid partikban, a 115. lépésben vívta ki a sikert.

Ezzel azonban még csak bemelegített a döntőre, ahol a volt világbajnok Veszelin Topalov várta. Polgár kétszer verte sötéttel az idén az indiai Ananddal vb-döntőt játszó versenyzőt.

A második sötét partiban lesöpörte ellenfelét. Az ábrán látott állásban Topalov megtolta g6-ra gyalogját, innen Polgár úgy került tisztelőnybe a világos futó leütése valamint a vezér lecserélése után, hogy világos megiramodó gyalogját könnyedén elfoghatta volna, ha folytatja Topalov. A 32. lépésben ért véget a parti, a bolgár legalább azt elmondhatta magáról, hogy adott sakkot a magyarnak.

topalov v polgar judit.gif

Polgár 2008 óta kétszer is kikapott Topalovtól, most vágott vissza.

„Judit kezd felpörögni, egyben a régi formájára emlékeztetni. Attól persze még távol van, hogy a nyolcadik helyig jusson a férfi ranglistán, mint fénykorában, de nemcsak most, hanem már a sakkolimpián is nagyon szépen játszott, hiszen a harmadik táblások között a negyedik legjobb teljesítmény volt az övé” – értékelt Kállai Gábor nagymester.

„A közös munka Almásival mindkettőnek lökést adott, hiszen Zoli az ország legjobb sakkozója lett, Judot pedig 2700-as pontszámot közelíti. Olyan formában van, hogy szórakozásból elmegy egy tornára, és megveri a férfiakat. Majd hazatér gyermekeihez, és sakkozik tovább. Elmondhatatlan a tisztelet, ami őt körülveszi, hiszen egyetlen más sportágban sincs olyan, hogy egy nő csak úgy szórakozik a világbajnokkal. Nem véletlen, hogy őt hívták meg Kaszparov, Karpov valamint Korcsnoj ellen is pár éve, Svájcba” – összegzett a korábbi kapitány.