Kiderült, hogy csaltak a franciák az olimpián

2011.03.22. 13:34
Tökéletes módszert találtak ki a franciák, hogyan legyenek sikeresebbek a sakkolimpián. Az egyszerre játszó nyolc játékos vonalat és számot is jelentett, a kapitány kétszeri megállással tudatta, melyik mezőre kell lépnie Sebastein Fellernek. Megmutatjuk, miként működött a gyakorlatban.
Sebastein Feller (forrás: chessbase.com)
Sebastein Feller (forrás: chessbase.com)

A Francia Sakk Szövetség január végén jelentette be a sokkoló hatású hírt: szervezetten csalt a kapitány és az egyik játékosa az oroszországi olimpián. A 19 éves Sebastien Feller a legjobb tartalék játékos lett, ennek megfelelően pénzjutalmat és aranyérmet is kapott, Franciaország a tizedik helyen zárt.

A szövetség két hónap alatt folytatta le a vizsgálatot, és kiderült, hogy nem kéz vagy testjelekkel tudatták a negyedik táblára bekerülő játékossal, mit kell lépnie, sokkal rafináltabb módot választottak.

Cyrill Marzolo otthonában a neten nézte - a legkomolyabb programmal - elemezte a partikat, a kapitánynak, Arnaud Hauchard-nak pedig egy telefonszámot küldött sms-ben, amit a szakember villámgyorsan dekódolt. Ezek után a járásával, valamint a megállásával üzent.

A trükk a következő: egy meccsen nyolc játékos van, pontosan úgy, ahogy a sakktáblán nyolc vonal. Ebből adódóan a francia éltáblás volt az a-vonal, a második a b-vonal, a harmadik táblás a c-vonal, a negyedik, vagyis a bekerülő Feller a d-vonal. Az ellenfél játékosai képviselték a másik négy vonalat.

A saját játékosai voltak egytől négyig a számok, a rivális pedig öttől nyolcig.

Hauchard Arnaud (forrás: chessbase.com)
Hauchard Arnaud (forrás: chessbase.com)

A gyakorlatban úgy nézett ki a csalás: Hauchard elkezdett körözni, mintha nézné a partikat, és ha megállt a második táblás mögött, akkor Feller rögtön tudta, hogy a b-vonalon kell keresgélnie a következő lépést. Hauchard tett még egy kört, és megint megállt, az már a számot jelentette. Ha tehát az ellenfél legjobbja mögött állt meg, akkor b8 volt az üzenet. Ha kétszer Feller mögött állt meg, akkor a d4-es lépést kellett megtenni. Ha kétszer az ellenfele mögött állt meg, akkor az e5-ön kellett keresgélni. Ezen a szinten azt már nem kell magyarázni, melyik figurát kell az irányadó mezőre tolnia.

„Gyanús volt, hogy állandóan a telefonjával bíbelődik a kapitány, de ezt senki sem merte feltételezni. A táblákhoz amúgy senki más nem mehet be, kizárólag a kapitány, ez egy tiltott terület, de a telefonhasználat nem tiltott, bár nyilván beszélgetni nem lehet, mert a játékosokat zavarná. Üzenni viszont lehet rajta  – magyarázta Kállai Gábor korábbi magyar szövetségi kapitány. – Ezt ki is használták, és még a vizsgálat azt is igazolta, hogy egyetlen csapattárs sem fogott gyanút, annyira természetesen viselkedett a kapitány, és annyira profi volt a csalásuk. Hauchard kétszáz sms-t kapott az olimpia ideje alatt Marzolótól, ezt cáfolhatatlanul kiderítették. Partinként tehát tízszer is segíthetett Fellernek. Talán sohasem buktak volna le, ha éppen az egyik meccs idején Marzolo nem vendégeskedik a francia alelnöknél, akinek a munkatársa is egyben, és aki nem nézte volna meg a telefonját, miközben Marzolo vécére ment. Ekkor látta, hogy a kapitány aggódik az olimpia helyszínén, mert nem jöttek az előre megbeszélt lépések. Az alelnök ezt az sms-t rögzítette, ez volt az alapja a vizsgálatnak.”

Hozzáfűzte, nem volt szembetűnő kapcsolat a játékos és a kapitány között, ezért nem is lehetett egyáltalán gyanakodni a helyszínen.

„Határtalan biztonságot ad így játszani. Nem megy el az idő és az erő, mondanom sem kell, iszonyatosan egyenlőtlenné válik egy ilyen parti. Miközben az ellenfél kétségek közt vergődik, addig az a játékos, akinek súgnak, lényegében tét nélkül gondolkodhat az állásán. A megnyitásokkor nem életszerű ilyen segítséget kapni – kizárni sem lehet ugyanakkor -, de egy kiélezett téthelyzetben, amikor az egekben van az adrenalin és leírhatatlan a feszültség, óriási megnyugvást adhat, hogy azt tanácsolják, amit magam is elképzeltem. Pláne nagy előny, ha egészen mást gondoltam, de mégsem az lesz a jó lépés, hanem amit nekem jeleznek” – magyarázta a magyar szakember.

„A siker iránti vágy gyakorta a sportszerűtlenségbe taszít, szerencsére itthon ilyet még nem tapasztaltunk. Arra azonban volt példa, hogy Kaszparov azonnal veszített volna egy lépésével a linaresi tornán Polgár Judit ellen, és amikor letette a figurát, rögtön észrevette, és visszavonta. Mivel Kaszparovról volt szó, a táblabíró szemet hunyt, Judit pedig indokolatlanul volt nagyonalú, végül veszített” – összegzett Kállai.

Marzolo ötéves eltiltást kapott, Feller szintén, de háromnál a további két év elengedhető. Hauchard nem lehet többet a francia szövetség alkalmazásában semmilyen pozícióban.

Akik ellen előnyt szereztek a franciák a tiltott segítséggel, egyelőre nem tiltakoztak.